Adele mindenütt

Tarolt a tottenhami prolilány a helyi idő szerint vasárnap este megrendezett 54. Grammy-díj-kiosztó gálán, Los Angelesben. Az est főszereplője mégsem Adele, hanem Whitney Houston volt, akinek hirtelen halálhíre mélyen felkavarta a zenei élet szereplőit. Az utolsó pillanatban átalakították a gála műsorát, amely ennek ellenére nem lett kapkodó, esetleges és átgondolatlan, sem túlságosan negédes. Egyszerre sikerült méltó emlékestet és igazi zenészünnepet tető alá hozni a Staples Centerben.

Az est házigazdája, LL Cool J arról beszélt, hogy haláleset történt „a családunkban”, majd miután levetítették Whitney Houston egyik legismertebb dalát, az I Will Always Love You-t, azt üzente, „örökké szeretni fogunk, Whitney”. Stevie Wonder is hasonlóképpen nyilatkozott. Aki szóhoz, mikrofonhoz nem jutott, az fekete ruhájával gyászolta a csodálatos hangú dívát, aki lényegében, vagyis színvonalában töretlen karrierje során egyébként összesen hat Grammy-szobrocskát nyert.

A Houstonra emlékezők szavai mellett akadt még megható momentum a gálán. A legerősebb hatást talán az váltotta ki, hogy a színpadon megjelentek a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei, hogy átvegyék a legjobb duettnek járó Grammyt, ezt az énekesnő és Tony Bennett közös dala, a Body and Soul érdemelte ki. Mitch Winehouse egy mennyországbéli lányegyüttesről beszélt, amelynek lánya és a január 20-án elhunyt Etta James mellett most már Whitney Houston is tagja.

Az ad hoc momentumok mellett azért a papírforma is érvényesült az idén „már csak” 78 kategóriával támadó Grammyn (tavaly még 109 szobrocskát adtak át). Adele például hat kategóriában is besöpörte a díjat: az év dala és az év felvétele a Rolling In The Deep, az év lemeze és az év popalbuma is az előbbi nótát is tartalmazó 21 című Adele-korong lett, ő kapta a legjobb popszólóénekesnek járó elismerést a Someone Like Youért, valamint a legjobb rövidvideó kategóriában is őt hozták ki győztesnek, ugyancsak a Rolling In The Deephez készült filmecskéért.

Az est másik nagy győztese a Foo Fighters volt: Dave Grohl rockbandája öt díjjal távozott a gáláról. Övék lett a legjobb rockelőadásnak, a legjobb hard rock/metál előadásnak, a legjobb rockdalnak, a legjobb rockalbumnak és a legjobb úgynevezett hosszúvideónak járó szobor. Kanye West rapperproducer is négy díjat vihetett volna haza – ha elmegy egyáltalán. De nem ment. Állítólag azért, mert megsértődött amiatt, hogy a fontosabb kategóriákban nem kapott jelölést.

A legjobb új előadónak és a legjobb alternatív zenei lemezért járó elismerést Bon Iver kapta, a legjobb elektronikus zenei lemez Skrillex Scray Monsters And Nice Spritesa, a legjobb rapalbum Kanye West My Beautiful Dark Twisted Fantasyja, a legjobb instrumentális dzsesszlemez a Corea, Clarke & White formáció For ever című anyaga lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.