Visszaperegnek?

Változatlanul nehéz, de már nem teljesen reménytelen a hazai filmes folyóiratok helyzete. A nemrég megszűnt Mozinet Magazin print verziója ugyan nem éled újjá, de a webes felületük életben tartásához kaptak támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. A Filmvilág egyelőre megmarad, a Prizma pedig egyre lendületesebbé válik.

Szalóky Bálint, a Mozinet főszerkesztője azt mondja: az NKA pályázatán nyert négymillió forintnak köszönhetően más formában ugyan, de újra elővehetik korábbi – még a magazinban megfogalmazott – célkitűzéseiket, illetve azokat a cikksorozatokat és rovatokat, amelyek egyedivé tették kiadványukat. Ez mindenekelőtt a számos hazai és határon túli iskola által „megrendelt” (azután ingyenesen megkapott) oktatási rovat webes felélesztését jelenti. A Mozinet-könyvek című – eddig négy részt megért – sorozat folytatására is van esély. A tervek között szerepel még a korábban megjelent lapszámok teljes szöveges tartalmának a netre való feltétele is.

A jelen viszonyok közepette különösen érdekes helyzetben van az immár a hetedik megjelenéséhez közeledő, „könyvszerű” folyóirat, a Prizma.Mivel íróikmár az első pillanattól fogva nagyjából teljesen ingyen dolgoztak, így most több területen is jóval mozgékonyabbnak tűnnek, mint a „nagyok”. – A magyar folyóirat-kultúrában jelenleg sok a finanszírozási nehézségek, illetve az internet kihívásai miatt támadt bizonytalanság. Az egész struktúra kényszerű változás előtt áll – véli Pálos Máté, a Prizma egyik szerkesztője. Ezért egyszerre több fronton igyekeznek megtalálni az olvasóikat: a megjelenő nyomtatott lapszámaik mellett filmklubokat is szerveznek (a Fogasházzal, a Magyarhangyával és az Odeon Lloyd mozival közösen), rendszeren frissülő, az offline kiadványhoz képest aktuálisabb és magazinosabb arculatú honlapot üzemeltetnek. Ez egyébként a Hvg.hu által szervezett, Goldenblog nevű versengésen saját kategóriájában bekerült az első háromba – fűzi hozzá. Tavaly a Prizma két 100 oldal fölötti, színes, képzőművészeti igényű illusztrációkkal ellátott, az itthon alig tárgyalt gyerekfilmekről, illetve a kortárs skandináv moziról szóló tematikus lapszámmal jelent meg. Hogy minderre van közönségigény, jelzi, hogy a magyar műfaji filmmel, Cronenberg vagy Jarmusch filmjeivel foglalkozó korábbi lapszámaik időközben az utolsó darabig elfogytak.

– Mindezt azért tudtuk vállalni, mert arányaiban nagy szerkesztőség dolgozik a lapon, ingyen és lelkesedésből, irodaként elsősorban egy levelezőlistát használva, amivel máris kevesebb költségünk van, mint egy úgymond „nagy”, hagyományosan működő lapnak. Kérdés persze, hogy ez hosszabb távon mennyire fenntartható – magyarázza Pálos, hozzátéve: hamarosan megjelenik a hetedik, trashfilmmel foglalkozó lapszámuk, a Prizma Online pedig teljes átalakítás előtt áll. 2012-ben két filmklubot szeretnének indítani, valamint nyitnának az e-book és az angol nyelvű piac felé is. A legfontosabb projektjük azonban a Metropolissal és a Filmvilággal közös könyvsorozat elindítása a kortárs amerikai filmrendezőkről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.