Hiányzó mozaikok

Százhuszonöt éve született az író, aki saját számítása szerint húszmillió éves volt, amikor harminckét éves korában meghalt. Százhuszonöt éve született Brenner József, azaz Csáth Géza. Életműve, mint titkos láda a feledés padlásán nyílt meg az elmúlt évtizedekben. És ezt a ládát, mint mindjárt látni fogjuk, még mindig nem pakoltuk ki teljesen.

Előbb furcsa novellái jöttek elő a hatvanas évek elején, amikor kötetben újra kiadták őket. Aztán a nyolcvanas években bekerült a hivatalos irodalomtörténetbe, s a tankönyvekbe is, ahonnan addig kihagyták. A színházak műsorra tűzték A Janikát, a Horvátékat, egyéb darabjait. A varázsló kertje, az anyagyilkos Witman fiúk, a csábító Vörös Eszti, s amit Ópium című írásában a lét eszenciájának húszmillió évre való adagjáról ír, mely tíz év alatt ópiummal megszerezhető, mindez mára az irodalmi közgondolkodás része lett. S főleg, hogy kalkulációját tragikus életével igazolta. Ennek az életnek a dokumentumait sokáig nem láttuk, ezek kerültek elő utoljára abból a titkos ládából. A naplók, melyek alapján beleláthattunk élete és elmeműködése részleteibe.

Az első naplókiadás, Csáth 1912–13- as fürdőorvosi feljegyzéseivel, a rendszerváltás környékén látott napvilágot. Előtte két évtizeden át gépiratban terjedt kézről kézre, mint afféle intim olvasmány, míg Újvidéken Bori Imre, a Híd folyóiratban ezt a gépiratos változatot le nem közölte. Az eredeti kézirat ekkorra már elveszett, s mindmáig lappang. Ez is a Csáth-titkok egyike. Megvan-e vajon valahol az eredeti? A gépirat aztán 1989-ben kötetben is megjelent, egy kis szekszárdi kiadónál, nagyon olcsó kiszerelésben. Akkoriban felszabadult, napvilágot látott néhány hasonló, „titkos” olvasmány: például József Attila addig fénymásolva terjesztett pszichoanalitikus „csúnya” szövege, a Szabad ötletek jegyzéke, vagy az a bizonyos erotikus Toldi-átköltés, melynek szerzője ismeretlen.

Ez az első naplókiadás módosított a Csáth-képen. Az érzékeny novellista és a fantasztikusan művelt zenekritikus alakja mellett (aki az elsők között, szinte első hallásra értette meg például Bartók nagyságát) a naplók nyomán sokkal erőteljesebbé vált a morfinista, Casanova-természetű író képe, s mára mintha ez vált volna dominánssá. Már ebből az alapállásból beszélgetünk irodalmi műveiről, és ma már nem a Varázsló kertje az érdeklődés legfőbb tárgya.

Csáthról még ma sem tudunk mindent. Legutóbb például 2010-ben lepte meg rajongóit, ekkor újabb mozaik jelent meg az életművéből: a rajzai. Csak nézni kell ezeket a rajzokat címmel a szabadkai könyvtár adta ki az 1916-ból való orvosi naplókönyvébe, a betegbejegyzések közé készített látomásos képeit és rajzfüzetét. Kéziratai sorsára jellemző, hogy az orvosi könyvet állítólag 1989-ben egy idős hölgy vitte be a könyvtárba.

Naplók és levelek még ma is várnak tőle kiadásra, elveszett kéziratok felbukkanása várható. Szajbély Mihály irodalomtörténész szerint, aki kismonográfiát írt Csáthról és szerkesztője a Magvetőnél megjelenő Csáth-sorozatnak, az író gimnazista korától egészen élete végéig vezetett naplót, néhány év kihagyással. Részben azzal az ambícióval, hogy megírja belőlük emlékiratait. Végül, már látva a véget, unokatestvérére, Kosztolányi Dezsőre hagyta naplóit, hogy nyersanyagként szolgáljanak majd megírandó életregényéhez. Kosztolányi azonban ezt a regényt nem tudta megírni, a Csáth-naplók, -levelek, -kéziratok pedig a második világháború végén a palicsi Kosztolányi-villából szétszóródtak, s csak lassanként kerültek elő. Nagy részüket Dévavári (Dér) Zoltán irodalom- és helytörténész vásárolta meg, aki sok mindent publikált belőlük, végül ez az anyag a közelmúltban a Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárába jutott.

Az 1903–1904 és az 1906–1911 között írott naplókat 2005 és 2007 között Szabadkán megjelentette az Életjel Kiadó. A már említett 1912–13-as fürdőorvosi naplók kéziratának hollétéről továbbra sem tudunk, ennek csak a gépiratmásolata van meg. Az 1914–1916 közötti naplók szintén a Dér-gyűjteményben voltak, s Fej a pohárban címmel, Dér és Szajbély szerkesztésében publikálta őket a Magvető 1997-ben, az életműsorozat részeként. Az utolsó, 1917–1919 közötti évek feljegyzései jelenleg a PIM-ben találhatók, kiadásra várva. Szajbély Mihály szerint sokkal rendszertelenebbek, szétesettebbek, mint a korábbi naplóbejegyzések. Előfordul, hogy egy-egy mondat szavakkal kezdődik és kottával fejeződik be. De pontos jegyzeteket találni köztük például az író sakkjátszmáiról is. Létezik egy másik, feldolgozatlan és egyelőre nem kutatható kéziratköteg a PIM-ben, a Dér-gyűjteményből, ez a hírek szerint novellatöredékeket, vázlatokat tartalmaz, mondja Szajbély. Ebben is lehetnek meglepetések.

Csáth-titkok tehát még léteznek. Hiányzik még néhány mozaik. Kérdés, hogy ezek módosítanak-e, s ha igen, milyen mértékben és milyen irányban változtatnak majd a már ismert Csáth-képen.

Csáth Géza
Csáth Géza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.