Legyünk romlottak!

Kissé modorosan új hullámos, de igazi vér- és agypezsdítő alkotás.

Nem minden kor ösztönöz elmélkedésre. De minden korban vannak elmélkedők, akik keresik a tágabb összefüggéseket. Nem minden kor művészete partner ehhez. Jelenünké inkább hétköznapokba ragadt, a körülöttünk zajlóműszaki forradalom lendülete, a profizmus virtuozitása hajtja, amit közhelyes szellemiségbe márt. Idővel ki fognak ebből is termelődni új gondolatkörök. Aki nem bírja kivárni, olvassa a felvilágosodás irodalmát, nézze a hatvanas évek modernista filmművészetét. Ezt-azt elcsíphet belőle a tévében vagy a DVD-boltokban, de jobb a neten keresgélni. Vagy filmklubba menni.

Például a Moha Kávéházba: a csehszlovák új hullám filmjeire. Itt Reményi Róbert filmesztéta segíti a minél sokrétűbb értelmezést.

Sokaknak már a könyökükön jön ki Menzel, Forman, Passer, Nemec meg a többi, a fanyar társadalom- és létkritikai szemlélet minden változata. De nincs mese, a klasszikusokba mindig jó belemerülni.

Jöhet ezredszer a Százszorszépek is Vera Chytilovától. Talán kissé modorosan új hullámos, de igazi vér- és agypezsdítő alkotás. Milyen ma egy átlagfilm két kallódó lányról? Remegő kamera követi őket lakótelepek, aluljárók mocskában, bűzlő férfiak ölében, megy beléjük a kábítószer, jön belőlük a hányás. Chytilovánál csupán annyit mondanak: Legyünk romlottak! Szakítanak a tiltott gyümölcsből, és tompa arccal kirántják a dolgokat a helyükről, szétszedik őket, ide-oda rakosgatják mozaikjaikat. Minden megmozdul, maga a filmnyelv is, és szokatlan, játékosan értelmetlen arcát mutatja. Boszorkányos kallódás, világot ront, de gondolkodást teremt az emberben. A nyitó- és záróképek montázsánál eltöpreng azon is, vajon ezek a lányok romlottak-e, vagy az a kispolgári rend, amely időről időre a háború káoszát hozza a világra.

Infó

VERA CHYTILOVÁ: SZÁZSZORSZÉPEK (1966) február 15-én este 7-kor.

Jönnek a csehszlovákok! A Moha Kávéház és Kultúrtér (Budapest XI., Bartók Béla út 11–13.) cseh filmklubja szerdánként. Vezeti: Reményi Róbert filmesztéta.

Top 5

1. Film - Egy Hét Marilynnel

vagyis Michelle Williamsszel (meg Julia Ormonddal, Kenneth Branaghgal, Emma Watsonnal)

2. Film - Isztambul

Török Ferenc magyar meg török és angol mozija.

3. DVD - Pedro Almodóvar gyűjtemény

A három lemezen sok Penelope Cruz és Antonio Banderas!

4. Film - Aztán mindennek vége

Lev Tolsztoj: Christopher Plummer!

5. DVD - Szalmakutyák

Tudják, az amerikai kisvárosok mindig oly békésen várják a visszatérőket!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.