Kultúra 1.0

Sokan „én hülye vagyok a matekhoz!” felkiáltássalmár abba is hagyták az olvasást.

Van két egyforma kancsónk, az egyikbe éppen annyi vörösbort öntünk, amennyi szódavizet a másikba. A borból egykanálnyit áttöltünk a vízbe, jól összekeverjük. Az így kapott – fröccsnekmég nem nevezhető – keverékbe megmerítjük a kanalunkat, és a rózsaszín folyadékot a borba löttyintjük. A két kancsó megint egyenlő szintig van feltöltve. Vajon most a vízben van több bor, vagy a borban több víz? E rejtvény változatai benne vannak az általános iskolás tankönyvekben. A XX. század egyik legnagyobb matematikusa, Péter Rózsa szerint nem is az a fontos, hogy a gyerekek rájönnek-e a megoldásra, hanem hogy ha megmondjuk nekik az eredményt, jó szívvel elfogadják-e. Tudniillik ez az egyszerű feladat az általános számtanoktatás megközelítéseitől eltérő hozzáállást kíván meg. Igaz, ha egyszer megértettük, miről van szó, már nehéz visszaidézni, mi is volt az, ami a problémát okozta.

(Aki még nem tudja: éppen annyi víz van a borban, amennyi bor a vízben. Igaz, van nagyon értelmes és rejtvényekmegoldásában jártas ismerősöm, aki évek óta nem nyugszik bele abba, hogy nincs több bor a vízben. Hiába magyarázom, hogy csak annyi lehet benne, amennyi víz hiányzik belőle, azaz amennyi víz a másik kancsóban a bort egészíti ki a kezdeti szintre.)

Biztos vagyok benne, hogy sokan „én hülye vagyok a matekhoz!” felkiáltással már abba is hagyták az olvasást. Dühös vagyok rájuk, mert azt gondolom, aki nem hajlandó egy logikai feladat nyitján törni a fejét, a szépirodalom és más művészetek titkai iránt sem lehet fogékony! Péter Rózsa – akit képregényünk is megidéz a 8. oldalon – híres könyvében éppen azt bizonyítja, hogy nincs két kultúra, reál és humán világ között van átjárás.

Bizonyíték rá Simonyi Károly a művészetek és tudományok históriáját együtt tárgyaló könyve, A fizika kultúrtörténete. De jó példa a matematikus-táncos Szabó Réka Tünet Együttese is. A Végtelen című előadásban egyenesen feladatokat táncolnak el a művészek, a Voks pedig a jelen társadalmi kérdéseit absztrahálja tánccá.

Nincs két kultúra, ahogy magyar kultúra is csak egy van, bárki bárhogy szeretné fölszeletelni.

Hitetleneknek

Ki is lehet számolni. Az egy liter (10 deci) borba belemerítjük a 2,5 decis „kanalat”, hozzátöltjük az egy liter vízhez. Lesz 12,5 deci keverék: négyötöde bor, egyötöde víz. Most 2,5 deci keveréket – nyilván 2 deci vizet és 0,5 deci bort – kikanalazunk, és visszatöltjük a maradék 7,5 deci borhoz, akkor az első kancsóban lesz 8 deci bor+2 deci víz, a másodikban 8 deci víz+2 deci bor.

Infó

VOKS - A TÜNET EGYÜTTES A NYÍRGYHÁZI mÓRICS zSIGMOND SZÍNHÁZBAN február 16-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.