Bólingató anyók

Ezer formában léteznek: hol szétverik és elárasztják vízzel l atunszkij kritikus lakását, hol a gyerekek elpusztításáróltanácskoznak elegáns vidéki szállodában, máskor elkárhozott lidércekhez hasonlóan bólogató fejjel üldögélnek az erdő mélyén, várva, hogy ördöngös lányukat hozzáadják az arra tévedő királynak. a boszorkányokat nem lehet kikerülni.

Akit arról kérdeznek, hogy mit tud a boszorkányokról, általában seprűnyelet, szemmel verést és mágikus köröket emleget. Napjainkban a titokzatos asszonyok már nem válnak égő áldozattá a tévhitek és babonák oltárán, felvilágosult korunk szülötteimégsem lettek sokkal okosabbak kilétüket illetően,mint amilyenek középkori felmenőik voltak. Ezen próbál segíteni a két évvel ezelőtt megnyitott Boszorkánymúzeum.

Iván Anita, a sok néven illetett vajákos asszonyok múltját és jelentét bemutató kiállítás megálmodója és vezetője egy dél-alföldi „boszorkányfaluból” származik. Családjában több száz éve öröklődik a gyógyítás tradíciója, maga is szájhagyomány útján tanulta a boszorkánymesterséget. Az okkult körök divatossá válása sarkallta arra, hogy múzeumában megfogható határt húzzon az emberek naivitását üzleti alapul vevő szövetkezetek ténykedése és a messze nyúló történeti gyökerekből eredő boszorkányság között.

A látogatók viharlámpájának imbolygó fényében a kivégzési dokumentumok másolatai, a megsárgult címkéjű fűszeres üvegcsék, a lidércűző kosarak és koszorúk egyesével kezdve, majd kórussá összefolyva mesélnek a keresztény vallás és a népi hiedelmek babonateremtő küzdelméről. Ahogyan a gyűjtemény darabjai életre keltik a boszorkányok történetét, a vendégben egyre erősödik a kétely afelől, hogy szeretné-e egyáltalán hallani a mágikus tárgyakhoz tartozó, földre rántómagyarázatot. Ám kíváncsisága hamar felülkerekedik meseéhségén, hiszen hogyne akarná megtudni, hogy mitől repül a seprű.

Infó

BOSZORKÁNYMÚZEUM Budapest XIII ., Visegrádi u. 16. www.boszorkanymuzeum.hu

 

Top 5

1. A KÉPEK ÁLLÁSA

Zbigniew Rybczyński és Bódy Gábor: a média úttörői a C3 Központban május 6-ig.

2. NEW YORK, VERSAILLES, BUDAPEST

Bernar Venet a Műcsarnokban március 25-ig.

3. HÁROM MŰVÉSZ

Erőss István, Gergely Nóra, Wechter Ákos a Vízivárosi Galériában február 3-tól 24-ig.

4. DRÁMA A KONYHÁBAN

Orr Máté az Ari Kupsus Galleryben február 24-ig.

5. ÜZEMEN KÍVÜL

Asztalos Zsolt aViltin Galériában március 3-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.