Csengetnek Besnyőn

A csengettyű eddig nem tartozott amagyar zene jellegzetes hangszerei közé. Nem lehetetlen azonban, hogy egy bizonyos fajtáját mégis hungarikummá fogják nyilvánítani.

Történt ugyanis, hogy egy budapesti cég két zenész, Balázs Oszkár és Igric Sándor közreműködésével 1996-ban kifejlesztette a hangolt, nyeles csengettyűt, amely hasonló az amerikai kézicsengettyűkhöz, csak ezt nem bronzból öntik, hanem alumíniumötvözetből préselik. Elsősorban nem zenekari hangszernek készült, hanem a ritmuskészség fejlesztésére szánták. Kreatív zenetanárok azonban kifundálták, hogy a különböző hangú csengőkkel komolyabb dallamokat is elő lehet adni.

Ez adta az ötletet besnyői fiataloknak, hogy citerazenekaruk mellett alapítsanak egy csengettyűzenekart is. A példát egykori vezetőjük, Nyersné Vajda Márta látta Dunapatajon, az ötlet azonban Besnyőn bontakozott ki. A budapesti vállalkozótól megrendelték az akkor kapható két és fél oktávnyi csengőkészletet, ami harminc különböző hangra hangolt csengettyűt jelent. Kezdetben nyolcan voltak, ma heten alkotják a Szironta együttest, és 107 csengettyűn 43 különböző hangot tudnak megszólaltatni: a tíz hangszerből hat-hét is áll olykor az asztalon egyegy játékos előtt. Zenélés közben nincs vezérszólam, nincs „prímás”, mindenki egyformán fontos szerepet játszik, magyarázza Sólyom Balázs, az együttes jelenlegi vezetője.

Kezdetben a hangszerkészlethez kapott kottákból zenéltek, majd követketett Charpentier Te Deumának Prelude tétele és Mozart Varázsfuvolájának ismert részlete, a Bűvös csengettyűk. Erre a hangszerre kevés zenedarabot írtak, így a szirontások például zongorakivonatokból készítenek átiratokat maguknak, s nyolcvan-száz zenedarab szerepel a repertoárjukon. A csengetytyűk a karácsony méltó hangszerei, így kínálatukban számos karácsonyi dallam is megtalálható. De lehet Bachot, Beethovent, Csajkovszkijt is elcsengetni, csakúgy mint a Rákóczi-indulót, polkát, ragtime-ot vagy spirituálét.

A Fejér megyei kistelepülés a hazai csengettyűmuzsika központja lett. Mégpedig úgy, hogy 2007-ben megszervezték a hangszer első itthoni fesztiválját, amelyet minden évben megismételnek. Az első alkalomra nyolc településről jöttek együttesek. Majd a létszám egyre nőtt. Országszerte mind többen fedezték fel maguknak ezt a zeneeszközt. A gyors terjedés oka lehetett az is, hogy a készlet viszonylag olcsó, a kisebb zenedarabok betanulása elég könnyű, ha van ritmusérzék. Az eredmény pedig látványos. A sikernek köszönhetően a vállalkozó is tovább tökéletesítette a hangszert, mely ma már közel négy oktávban kapható. Közben pedig 2010-ben a hungarikum bizottság előtt is megfordult, ahol hungarikum várományossá jelölték.

Ma már legalább harminc együttes népszerűsíti itthon. A Szironta például adott műsort az Operaházban és a Művészetek Palotájában csakúgy, mint a Parlamentben vagy a miskolci operafesztiválon. Zenéltek külföldön is, de községükben is jártak vendégségben amerikai és német együttesek. Sőt egy japán hangszergyár nemrég Besnyőn rendezte saját harangjainak európai bemutatóját egy japán együttes közreműködésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.