Szupernyolcas

Európa egyik legnagyobb online kutatható archívuma mintegy 2000 órányi tartalommal. Az egyedülállóan gazdag gyűjtemény az 1930 és 1990 közötti hat évtized vizuális ujjlenyomata, olyan filmarchívum, amely hitelesen mutatja be, hogyan nézett ki a világ a digitális korszak előtt.

Magyarország első és egyetlen Super8 lelőhelye időutazás a múltba, hiszen Alaszkától a kínai nagy falig, a május elsejei felvonulástól a karácsonyi vacsoráig a világ szinte minden pontjáról és pillanatáról kiderül, hogyan nézett ki 30, 40 vagy akár 70 évvel ezelőtt. A folyamatosan bővülő mozgóképtár kötelező feladat archív anyagokra vadászó filmkészítőknek, reklámfilmeseknek, VJ-knek vagy azoknak a filmszeretőknek, akik pusztán látni szeretnék, hogyan éltek a nagyszülők – e szavakkal ajánlja magát a nagyérdemű figyelmébe a super8.hu, és nem lódít. Megjegyzem, aki esetleg nem tudná (ahogy két perce még én sem tudtam), a VJ visual jockey-t jelent, és leginkább látványlovasnak fordítják.

Az oldal elegáns, modern, tárgyilagos, a küldetéséhez illő hangulatú. Semmi neobarokk csicsa, minden szürke és fekete, mint a super 8-as filmek jellemző tónusai, csak a honlap címe narancssárgállik, erősen ret roid felfogásban, tehát ahogy kell. Szép munka.

Felül először belépni lehet (a filmek megtekintéséhez nem muszáj), majd az átírás szabályaival és mibenlétével ismerkedhet meg a látogató, eztán jön a gyűjtemény menüpont (lásd a cikk első bekezdését), majd a kosár című, amely egy hamarosan induló szolgáltatás lesz, de hogy konkrétabban mi, az nem derül ki, végül pedig egy igen alapos használati útmutató, Segítség felcímmel, kevés helyesírási és gépelési hibával.

Egy sorral lejjebb kapott helyet a kereső mező. A popsin, a cicin és a kakin kívül alig tudtam olyan találomra kiválasztott magyar szót beleütni, amire ne dobott volna ki valamit, igaz, a pisire kettőt is, bár az is igaz, hogy e képkockákon nem részeg bácsik kapnak oldalba instabil oldalfekvésben körúti hirdetőoszlopokat, hanem természetesen kisgyerekek játszótéri bokrokat. A fellelt filmek dátumára kattintva az összes akkor vagy akkortájt, az ominózus helyszínre bökve pedig valamennyi ott vagy hasonló külés belterületeken készült mozi megjelenik, listaszerűen, mi több, minden produkció alaposan körbe van címkézve a rá jellemző kifejezésekkel, ezek aztán megannyi újabb találattal örvendeztetik meg a nézőt. Természetesen a leginkább megörökítendőnek gondolt apropók tára a leggazdagabb (születésnap, kirándulás, esküvő, karácsony, ballagás, állatkert, vidámpark stb.), de rengeteg a meglepetés, az egyik filmnél ott volt pél dául a cekker szó, nosza rákerestem, és már jött is egy hölgy szembe az utcán, jó nagy cekkerekkel, Magyarországon, egy vidéki utcán, 1955 táján, 19 teljes másodpercig, aztán ugyanilyen szerencsém volt a barkó kifejezéssel, ennek örvén meg egy téeszelnökforma urat figyelhettem meg a Halászbástyán a vasárnapi ruhájában, 1971-es állapotában.

Az elsőre rövidítve, kérésre teljes hosszukban lejátszott, zoomolható anyagokat feltálaló képmező alatt a szerkesztők külön blokkokat készítettek a legaktuálisabb és a legnépszerűbb, az általuk legfőképpen ajánlott fi lmekből, plusz összeállítottak egy 1110 másodperces csalamádét a gyűjteményből. Ottjártamkor a legnépszerűbb tematika teljes joggal a bikini volt, a leginkább javallt a Bauhaus, a legaktuálisabbnak tartott viszont a karácsony, ez egy kicsit furcsa most már, igaz, a húsvét még tényleg messze van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.