Repülő szőnyeg

De honnan is tudná az átlagember, pontosan mennyit érnek a régmúlt tárgyi emlékei?

Bő éve a Christie’s aukciósház árverésén tízmillió dollárért (2,3 milliárd forint) kelt egy XVII. századból származó szőnyeg, melynek értékét a szakemberek előzőleg 200-300 ezer fontra (60-90 millió forintra) becsülték. Nem csak a végső ár meglepő, hanem az is, hogy a Chistie’s becsüsei ekkorát tévedtek. Miközben persze átlagember számára már az is meglepő, hogy egy szőnyeg enynyit érhet. De honnan is tudná az átlagember, pontosan mennyit érnek a régmúlt tárgyi emlékei, köztük az otthonában őrizgetett családi ereklyék?

Most talán közelebb kerülhet a megoldáshoz az, aki részt vesz a Falk Art Fórum Baráti Körének művészeti sétáin, melyek során az érdeklődők szakértők kalauzolásával járhatják be a környék régiségboltjait, művészeti galériáit, ellátogathatnak műhelyekbe, műtermekbe, múzeumokba, találkozhatnak gyűjtőkkel, galériásokkal, művészettörténészekkel, restaurátorokkal, kortárs alkotókkal. Egyszóval bepillanthatnak egy olyan világ kulisszái mögé, amelyre minimális hozzáértés híján sokszor idegenkedve, de mindenképpen óvatos távolságtartással tekintünk.

Az első sétára február 7-én kerül sor, ekkor Pásztor Emese, az Iparművészeti Múzeum munkatársa igazítja el a Miksa Szalon vendégeit a szőnyegek világában, néhány nappal később, 11-én a B55 Galéria üvegművészeti kiállításának záróeseményén lehet közös látogatást tenni, ahol kortárs alkotókkal és persze az üvegművészet titkaival találkozhatnak a résztvevők. Márciusban Falk Miksa utcai galériájában PéterWladimír ötvösművész a kortárs ötvösművészetről beszél, áprilisban a Falk Miksa utca 100 éves házai közé vezet a séta, de a tervek között szerepel Kovács S. Tibornak, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársának előadása Huszárok, fegyverek címmel.

INFÓ

KALANDOZÁS A SZŐNYEGEK VILÁGÁBAN A Falk Art Fórum Baráti Körénekművészeti sétája február 7-én fél ötkor aMiksa Szalonban (FalkMiksa utca 13.). További információk: falkartforum@gmail.com

TOP 3

1. BUDAPESTI NEMZETKÖZI CIRKUSZ FESZTIVÁL

18 ország produkciói a Fővárosi Nagycirkuszban február 2–6. között.

2. HOVÁ LESZNEK A KITÖRÖLT FÁJLOK?

Újmédiás trendekkel kísérletező magyar művészek találkozója a Toldi moziban február 10–12. között.

3. PÁL UTCA... CSATA ÉS BARÁTSÁG

Koncert Lakatos Györgygyel, a Concerto Budapesttel, Szabó Győzővel, Apáti

Bence és Hommer Krisztián balettművésszel a Nemzeti Múzeumban 12-én délelőtt 11-kor.

FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.