A párizsi emu

A szabadság fantomja Bunuel kedvenc témáit, a szexualitást, a bigottságot és a családi kapcsolatokat vizsgálja.

Valahol a véletlen és a misztikum között rejtőzik a képzelet. Az egyetlen, amely képes megőrizni az emberi szabadságot a középszer és az unalom irtózatától – mondta egyszer Luis Bunuel, a huszadik századi szürrealizmus egyik legnagyobb alakja. Bunuelnek két igazi barátja volt életében: Salvador Dalíval és Federico García Lorcával a modern európai művészet különös, vérrel, szerelemmel, kegyetlenséggel és lírai szépséggel átszőtt ágát képviselik.

A Spanyolországból antifasiszta elvei miatt elűzött Bunuelhez olyan munkák fűződnek, mint a filmművészetet alapjaiban megváltoztató lázálom, a Dalíval közösen rendezett Az andalúziai kutya, a totalitárius ideológiák hétköznapjait bemutató Egy szobalány naplója vagy a katolikus egyház által dogmatizált őrült szentek életének értelmetlenségét ábrázoló Oszlopos Simeon.

Az Aranytíz Művelődési központ Bunuel-sorozatában ezúttal a rendező egyik legismertebb darabját, A szabadság fantomját vetítik. A film Bunuel kedvelt témáit, aszexuali -tást, a bigottságot és a családi kapcsolatokat vizsgálja, az egymáshoz lazán kapcsolódó jelenetfüzérben feltűnik a párizsi nagypolgárság hálószobáiban unatkozva sétáló emu, a játszótéri kislányokat francia kisvárosok tájképeivel riogató álpedofil, no meg az étkezés és az ürítkezés fogalmainak felcserélésével a polgári lét merev érték- és illemrendjét megborító vacsoratársaság.

A sorozat zárásaként két héttel később egy hagyományos narratívájú filmet vetítenek. Avágy titokzatos tárgya egy szo -balányába reménytelenül beleeső férfi története, a hagyományos elbeszélést egyetlen finom szürrealista ecsetvonás színezi: a femme fatale-t két különböző színésznő alakítja. Mégis, a két alakot a néző tudatában összekapcsolja valami. Valami, ami ennek a bizonytalan, középszerű és üres világnak értelmet adhat: az emberi képzelet.

Infó

LUIS BUNUEL FILMKLUB A SZABADSÁG FANTOMJA Aranytíz Művelődési Központ február 10-én 18 órától.

Top 5

1. FILM - BESZÉLNÜNK KELL KEVINRŐL

Anya-fiú történet Tilda Swintonnal.

2. FILM - HADAK ÚTJÁN

Steven Spielberg legújabb filmje.

3. FILM - MINDENNEK VÉGE

Életrajzi dráma Lev Tolsztojról.

4. FILM - FOGADOM

Egy amnéziás férfi szerelmes akar lenni.

5. FILM - A SZERELEM MŰVÉSZETE

Francia vígjáték nőkről és férfiakról.

Egy jelenet a filmből
egy jelenet A filmből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.