Tovább a Rákóczi úton

A r. katolikusok archaikus „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga...” kezdetű néphimnuszának egy félsorával, a „Téged magyar kíván” felirattal köszönt reám Szécsény városa, Palócföld gyöngyszeme.

Az írás egy nagy műgonddal viakolorizált tér közepén, egy Szent Korona-emlékművön olvasható és Szent István királyunk előtt tiszteleg, mindjárt a belváros elején, máshonnan vizsgálva a végén, nem messze egy zöldségestől, ahol télálló burgonyákat árultak nagy kiszerelésben.

Az emlékhely mögött a ferencesek lenyűgöző temploma látható, a gótikus és barokk műemléket egy 1332-ben kiadott pápai engedély alapján kezdték el építeni, barokk hajója 1696-ból való. Kolostor is tartozik hozzá, ahol egy ízben maga Rákóczi Ferenc is megszállott. A komplexum látogatása csak csoportosan lehetséges; a kapu előtt két atyámfia akkumulátort cserélt éppen egy Zsiguliban, próbáltam rávenni őket a közös műélvezetre, mondták is, hogy jönnek, csak előbb át kell menniük Miskolcra, ahol a kardánt és a dugattyúkat is kicserélik, de egykettőre itt teremnek újra, csak legyek némi türelemmel.

Két hét múlva, amikor továbbindultam, a szépen tujásított templomkerten átvágva tágas térre jutottam, amelyet jobbfelől egy gyönyörűen kondicionált, klasszicista evangélikus templom, szemből egy „II. Rákóczi MGTSZ” címet viselő csinos, szecessziós épület, balról pedig a híres-nevezetes Forgách-kastélymúzeum határol. Mivel országismereti kirándulásaimkor a világ minden pénzéért sem hagynék ki legalább egy helyi kiállítást – bár velem is lehet tárgyalni –, bevettem magam a pazar barokk palotába, és megtekintettem egy XIX. századi főúri bútorokból és más lakberendezési tárgyakból összeállított tárlatot. A káprázatos női lakosztályban látottak közül egy csudaszép, gyöngyberakásos, ún. Boulle-ülőgarnitúrát, egy bicskaszerűen nyíló és záródó lornyont, valamint egy fémvázas hintaszéket emelnék ki, amely kényelmes, félig fekvő pózt biztosított a szénégetéstől és a vasúti talpfahordástól kellemesen megfáradt tulajdonosának.

Hazafiasan felületkezelt, tehát a nemzeti trikolór színeit hordozó padok mellett továbbhaladva a régi vár szépen rendbe tett középkori rondellájánál találtam magam, amelyet némi ürülékkel és egy pár munkáskesztyűvel tett még felejthetetlenebbé egy ismeretlen utazó, majd egy késő novoszibirszki modorban komponált sorház és egy ugyancsak régi, ám a gondos felújítástól szinte újszerűnek tűnő várfal között tettem rövid sétát, amelynek végén egy szintén középkori templomromhoz értem; mint bedekkeremből megtudtam, a Szentlélek nevét viselő templom a XII–XIII. században épült, a XVII. század végére megrongálódott, de rendbe rakták, majd ismét megrongálódott, így 1793-ban lebontották. Maradványai egy 1976-os ásatáskor bukkantak felszínre.

Hamarosan a Miklós térre lyukadtam ki, amelynek valójában Rákóczi út a neve. E tájékról egy igen helyre barokk műemlék jellegű házat tudok mindenekelőtt a T. Olvasó figyelmébe ajánlani, egy úgyszintén barokk szentháromság mögött áll, és arról híres, hogy 1741-től benne működött a megye (Nógrád) első gyógyszertára. Innen már csak egy ugrás a város következő emblematikus épülete, az 1820-ban emelt Tűztorony, amely viszont arról is híres, hogy egyenetlenül süllyed, ezért kissé észak felé dől, most még, mert később már majd jobban. Pár lépésnyire tőle a részben eklektikus, részben szecessziós jegyeket mutató városháza figyelhető meg, amely megint csak kiváló formában van, ahogy az előtte álló Rákóczi-büszt is, amely a híres Országgyűlés emlékét őrzi, valamint az ezzel körülbelül szemben elhelyezkedő Békebeli húsbolt c. kereskedés, feltéve, ha a népi demokratikus jegyrendszer éveit tekintjük boldog békeidőknek.

Átellenben ÁFÉSZ-felfogásban komponált szolgáltatóház húzódik hosszan, amelynek neve SZOLGÁLTATÓHÁZ; egy százforintos bolt ural benne kisebb üzleteket. Érdemes viszont megnézni egy pár lépésre álló egész alakos Rákóczi-szobrot, majd átmenni a túloldalra, az Ady Endre utca sarkára, amely a város legnagyszerűbb háromszögelési pontja: innen egyszerre látszik a ferences templom kupolája, a frissen rekonstruált déli szögletes bástya sarka, az evangélikus templom és a Forgách-kastély, vagyis a helyi attrakciók legjobb része, viszonylag könnyen lehet olyan pozíciót találni, hogy a szép panorámába alig takarjon bele az utca elejére szerkesztett zsákutca tábla.

A Forgách-kastély
A Forgách-kastély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.