A lényeg, de tényleg

A szombati tévéműsor halálos, meg is értem azt a sok embert, aki kiment menetelni (béke-). Se egy nyomorult kihívás vagy párbaj, csak a mindig disztingvált és kiváló Sas-kabaré az ATV-n, ez a gondolatnapalm, ez az intellektuális V2.

Vasárnap már rizikósabb lett volna tüntetni, na nem a délutáni Útinapló a Kis-Szunda-szigetekről című m2-es útinapló miatt (és akkor egyúttal elnézést is kérek gyorsan a kisszun daiaktól, különös tekintettel a komodói varánuszokra), hanem inkább azért, mert a hét utolsó napján már nem éri meg. Egymást érik ugyanis a káprázatos produkciók, ott van ugye a Cobra 11, a ValóVilág és ráadásul a Frizbi Hajdú Péterrel. Meg a köztévé vasárnap esti hírháttérműsora, A Lényeg, amiből nem szabad kimaradni. A végén persze ott is van a menet, már látott képekkel. Obersovszky Péter vezeti ezt a huszonöt perces, nagyon tanulságos, elektronikus jegyzetfüzetként aposztrofált magazinműsort. Egy inzertből például megtudható, mit csinált a miniszterelnök Strasbourgban. Honvédelem – a felirat mögött Orbán Viktor kimerevített rétori pózban, amint éppen magyarázza Európa képviselőinek, hogy nincs baj nálunk, azok meg reagálnak. Kár, hogy A Lényegből kimarad: nem a hon szorul védelemre, hanem az ideiglenesen a hont irányító, kiszámított dilettantizmus; és kimarad az anyagból a korábbi, ’89-es alkotmány sztálinista volta felett megejtett strasbourgi vitamerengés is. Hogy most akkor az volt vagy nem volt az. (Nem volt az.) Jó viszont, hogymegtudható: Orbán „védelmébe vette a kereszténységet”. Azt a szegény árvát, azt. Különben mulatságos, hogy Obersovszky úgy ugrik egyik témáról a másikra,mintha az összeállítások egy táblagép érintőképernyőjén váltogatnák egymást: ujjhegyeivel tessékeli tovább a bejátszásokat, néha meg speciális effektek ölelik körül lágyan a házigazdát, közszolgálati, következésképp kissé mégiscsak olcsó és vásári jelleggel. Közben meg egy posta- és egy e-mail címen kívül nincs elérhetősége a műsornak, se egy Twitter-, se egy nyomorult Facebook-oldal.

A hét fontos dolgai kapcsán szakértők nyilatkoznak, a munkatársak reagáltatják a parlamenti pártok képviselőit, egyes anyagokban az utca embere is megszólal, többnyire úgy, ahogy egyéb műsorokban az utca embere megszólalni szok, semmi különös; a program fő vendége pedig néha riporteri alákérdezést követően elmondja, mi van. Ez most éppen Deutsch Tamás, aki nemzettudati eszmefuttatása mellett azt is megígéri Obersovszkynak, Twitter-párbajt vív majd Cohn-Bendittel és Verhofstadttal. De ezt leszámítva is hála gyúl szívemben iránta, például az olyan kinyilatkoztatásokért, mint hogy „az a beszédmód, ami az európia jobboldalt jellemzi, közelebb áll a normális európai emberek hétköznapi gondolkodásához. Ez a politikai vircsaft maradjon meg az európai baloldalnak.” Maradjon hát.

Semmi ellenvetés, semmi visszakérdezés – semmire. Egyébként is „majdnem mindenki mellettünk áll”, mondja Obersovszky. Tessék, T/1?

Deutschnak hálával tartozom további súlyos és nem kevésbé lényeglátó és helyzetelemző szóvirágaiért. Arra a kérdésre például, hogy szerinte mi az, amit semmiképpen sem adhat fel a kormány a tárgyalások során, olyasmit tud mondani a szájával: megengedhetetlen volna, hogy a kormány ne tudjon eleget tenni ígéretének, amely szerint senkit, se nyugdíjast, se romát, se munkanélkülit nem hagy az út szélén.

Az tényleg megengedhetetlen volna – súgják a nyugdíjasok, romák, munkanélküliek ezrei meg néhány megbántott komodói varánusz, akik már az út melletti árokból figyelik a nagy mentőakciót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.