Kevesebb pénz, kevesebb program

Felére csökken a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjainak és helyszíneinek száma, valamint 17 napról 11-re kellett visszavenni az eseménysorozat hosszát a jóval kevesebb állami támogatás miatt, valamint azért, mert elpártoltak a szponzorok. Március 16. és 26. között 48 programra számíthatunk.

A tavaszi fesztiválnak hosszú távú együttműködési szerződése volt három fenntartójával: a fővárossal, a kulturális tárcával és a turisztikáért felelős állami szervezettel. Bár a fesztivál több milliárd forint hasznot hozott az országnak, az ezzel foglalkozó fejlesztési minisztérium idén csak 79,8 milliót juttatott a Vitézy Zsófia vezette Fesztiválközpontnak a tavalyi 250 millióvalszemben. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint a minisztérium ugyanis turisztikai szempontból úgy érezte, ez csak budapesti esemény. Ezt Vitézy Zsófia annyival módosította: a tárca a BTF tavalyi megtakarítását adta nekik vissza.

Hiányzik a programból a Fringe fesztivál is, a pályakezdőknek, amatőröknek és függetleneknek szánt összművészeti rendezvénysorozat. Ennek is anyagi okai vannak – mondta Vitézy –, ha lesz pénz az őszi fesztiválra, akkor ott pótolják. Mint kijelentette: mindenképp akartak ingyenes rendezvényt is a BTF idejére, így azt a 20-25 millió forintot, amibe a Fringe került volna, a fesztivál zárónapjára fordítják, mikor dalra fakasztják a várost, kórusok lepik el a tereket.

A tavaszi fesztiválon továbbra is várhatóak ősbemutatók (például a 120 éve született Lajtha László Hortobágy című szvitjének teljes verziója most hangzik el először). Lesznek magyarországi premierek és különböző együttműködések. A Művészetek Palotájával négy közös produkciójuk lesz, és együttműködnek aMagyar Rádió zenei együtteseivel is, amelynek menedzsmentjébe bekerült nemrég Horváth Ádám, az Operaház korábbi, balsorsú miniszteri biztosa. Marad a Nemzetközi Színházi Fesztivál is a Nemzeti Színházzal koprodukcióban, igaz, kevesebb produkcióval.

Miben változik a fesztivál arculata az új vezetésnek köszönhetően? Hiszen a meghívottak java megegyezik a korábbi, Zimányi Zsófia vezette stáb koncepciójával, John Malkovich kivételével, aki egy sorozatgyilkosról szóló darabbal lép fel nálunk – ezt a fesztivál zenei igazgatójától kérdeztük. Kocsár Balázs szerint nem céljuk, hogy a fesztivált gyökeresen felforgassák. Inkább a nagy nevű külföldi kulturális fesztiválokhoz hasonlóan a figyelmet a hazai művészekre fókuszálják, a külföldön alkotó és az itthon élő tehetségekre. Mivel a Művészetek Palotája öt éve egész esztendőben idehozza a külföldi fellépőket, okafogyottá vált, hogy a tavaszi fesztivál rájuk koncentráljon. „Helyzetbe hozzák” a magyarokat, mint például a turnézó Royal Philharmonic Orchestra esetében, akiknek a szólistája nem ér rá, így Pesten a nemzetközileg elismert hegedűművész, Baráti Kristóf lép fel velük.

Megkérdeztük azt is, noha minden évben koncertezett a BTF-en a Fesztiválzenekar, most miért hiányzik a műsorból. A zenei igazgató elmondta: amikor július 1-jénmunkába állt, Vitézy Zsófiával közös első útjuk a Fischer Iván vezette zenekarhoz vezetett. Sajnos akkor az együttes már elkötelezte magát erre az időszakra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.