Ismerős kép

Káprázatos este. A finoman, precízen kidolgozott részletek úgy elvakítanak, hogy félek, nem látjuk meg mögöttük az előadást. Fától az erdőt. Gorkij családi drámájából, a Kisvárosból főképp az örök nemzedéki konfliktus marad meg elevenen.

Bagossy Levente díszlete úgy szedi ízeire és rakja össze darabjaiból új rendbe az orosz kispolgár – vagy inkább iparos, mesterember, ma: vállalkozó – faházát, hogy minden részletében bizonytalanságot sugároz. Semmi sem stabil, minden lejt, semmi sem illeszkedik. Később ez a kényszeredett egység is megbomlik, mielőtt a család kínkeserves közös élete összeomlana, díszletmunkások pillanatok alatt széttolják az összekényszerített darabokat. Szakács Györgyi a jellemekhez simuló mai ruhákba öltöztette a szereplőket, a száztíz évvel ezelőtti (a Kispolgárok című darabot 1901-ben írta Makszim Gorkij) orosz világra csak az elmaradhatatlan szamovár emlékeztet.

A játék sem idézi a múltat, de erőszakolt aktualizálásnak sincs nyoma
A játék sem idézi a múltat, de erőszakolt aktualizálásnak sincs nyoma

Zsámbéki Gábor rendezésében a játék sem idézi a múltat, de erőszakolt aktualizálásnak sincs nyoma. Tisztán, lényegre törőn, az emberi kapcsolatokat, viszonyokat elemzőn, határozott körvonalakkal és mélységeket sejtető árnyalatokkal mutatják fel a színészek. Bezerédi Zoltán egyszerű, nyílt, hatalomhoz, tekintélyhez szokott apa, aki agresszív félelemmel vizslatja az új generációt, saját gyermekeit, a megváltozott világot. Szirtes Ági riadtan békét kereső, szenvedését, elnyomottságát tudomásul sem vevő anya. Kocsis Gergely lusta, tehetetlen értelmiségi, aki rég megbánta, hogy egyszer a politikába keveredett, Ötvös András erőtől duzzadó, ambiciózus fiatalember, Pálmai Anna öntudatosan ragaszkodó társa, Kovács Lehel buzgó értelmiségi lázadó, Rezes Judit céltudatos víg özvegy, Kiss Eszter sorsával elégedett vidéki tanítónő, Tóth Anita kelletlenül, zsémbelve dolgozó szakácsnő. Megannyi színes, érdekes ember. Lengyel Ferenc és Czakó Klára egy-egy epizódot hoz mintaszerűen. Fullajtár Andrea az érzékeny idegzetű, a családi feszültségektől és a reménytelen szerelemtől felőrlődő vénlány szerepét igazi modern tragédiává növeli.

Az igazi főszerep meg két rezonőrre marad. Az egyik a távoli rokon, a kivénhedt Papageno, akivé Bán János varázsolja a madarakkal kereskedő távoli rokont, a másik az alkoholista templomi kórista, akit Máté Gábor dolgoz ki hatalmas figurává. Ők ítélkeznek, akik rég kiiratkoztak a társadalmi lét cirkuszából. A darab korabeli társadalmi-politikai összefüggéseit kilúgozza a szövegből és mögüle is az előadás. Éppen felismerhető a múlt század eleji Oroszország szellemi erjedése a családi élet hátterében; ha nagyon akarjuk, felismerhetjük a felemlegetett összejövetelekben a szocialista szervezkedést, a törhetetlen kedélyű Nyilben is láthatjuk a jövendő bolsevikot, ahogyan azt egykor tanította is a szovjet irodalomtörténet. Zsámbéki Gábor rendezésében azonban ezek a konkrétumok értelmüket vesztik.

Gorkij családi drámájából főképp az örök nemzedéki konfliktus marad meg elevenen, de súlyosbítva a hirtelen, az átélői számára bizonyára váratlanul összeomlott világrenddel. Egyszer csak senki sem ért semmit. Nemcsak az öregek nem értik a fiatalokat és a fiatalok sem az öregeket, hanem a világot nem értik. Az öreg mesterember éppúgy, mint gyermekei. Látszólag a műveltség, a tanulás választja el egymástól a generációkat, pedig sokkal többről van szó. A tanult fiatalok sem értenek többet, mint a szilárdnak tudott alapismereteikben megrendült öregek. A párra nem lelő tanítónő éppoly bizonytalan a világban, mint az egyetemről kirúgott és a visszatérésről csak ábrándozó öccse. A jövő a gondolkodás nélkül cselekvőké, a gátlástalanul törtető Nyilé és a börtönőr célratörő özvegyéé, bár az élet nagy, tragikus összecsapások után is lényegében változatlan marad. A két részeges iszik rá néhány vodkát.

Az előadásban egy rezdülésnyi utalás sincs a mai világra. Mégis ismerős a kép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.