Költői gyilkosság

Égsz, és nem tudod, hogy szabad leszel-é, / vagy azt, amid van, el kell veszítened...

A huszadik század filmművészete számos olyan figurát rajzolt a mozivászonra, aki a középszer és az általános emberi hülyeség elleni lázadásával reményt adott a nézőknek: talán így is lehet élni. Elég A vízparton Marlon Brandójára, a Haragban a világgal James Deanjére, a Kifulladásig Jean-Paul Belmondójára, esetleg a Száll a kakukk fészkére Jack Nicholsonjára gondolni. A sorból nem maradhat ki a tragikus sorsú Zbigniew Cybulski, akinek leghíresebb alakítását az Örökmozgó mozi tűzte műsorra.

A januári Andrzej Wajda filmklubban vetített, 1957-ben készült Hamu és gyémánt főhőse Maciek, aki a lengyel ellenállás tagjaként keveredik egy kisvárosi hotelba, ahol Szczukát, a kommunista pártvezetőt kell megölnie. Úgy tűnik, minden körülmény adott a gyilkossághoz, ám Maciek a hotel bárjában belefut a gyönyörű Krystynába. A találkozás hatására az ideje nagy részét napszemüvegben, hanyagul dohányozva töltő ellenállót kétségek kezdik gyötörni saját elveinek helyességéről. A film Maciek belső utazását ábrázolja, a háború utáni Lengyelország füstölgő romjain kivirágzó kommunizmus vodkával és korrupcióval átitatott díszletei között.

A mű legfontosabb jelenetében a hirtelen leszakadó ég elől Krystyna és Maciek egy düledező templomba menekül, ahol az egyik falon néhány alig olvasható sort találnak:

„Mint gyantás rőzsenyalábból, százfelé, / száll körülötted perzselt öltözeted, / égsz, és nem tudod, hogy szabad leszel-é, / vagy azt, amid van, el kell veszítened... / Csak hamu marad, hogy hulladék gyanánt / széjjelszóródjék a szélben? – vagy marad / a hamu mélyén csillagfényű gyémánt, / örök győzelmet hirdető virradat?”

A vers utolsó néhány szavát Maciek mondja ki, a film zárójelenetében megválaszolva önmagának a versbéli kérdést, szavak nélkül, néhány tétova mozdulattal, félbemaradt gondolattal. Valami olyasmivel, amit úgy neveznek: emberi sors.

infó

HAMU ÉS GYÉMÁNT lengyel film, rendezte: Andrzej Wajda Örökmozgó mozi, január 27., 20.30

Top 5

1. FILM - A HATALOM ÁRNYÉKÁBAN

Politikai krimi George Clooneyval

2. FILM - A PÁRIZSI MUMUS 3D

Éneklő bolhaember a Montmartre-on.

3.FILM - SHERLOCK HOLMES NEVÉBEN

Magyar gyerekek bűnözőket keresnek.

4. FILM - SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM

Hidegháborús thriller Angliából.

5. UNDERWORLD 4 – AZ ÉBREDÉS 3D

Farkasemberek kontra vámpírok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.