Galambocskáim

A koporsóban egy galamb fekszik. A galamb az egyik tüzérségi alakulatnál szolgált a nagy háborúban hírvivőként.

A fényképen menet vonul a katonai nyugdíjasok otthonából egy temető felé. Díszegyenruhába öltözött öreg katonák, köztük egy lefátyolozott nő, aki aprócska koporsót tart a kezében. A koporsóban egy galamb fekszik. A galamb az egyik tüzérségi alakulatnál szolgált a nagy háborúban hírvivőként. Gránáttűzben, záporozó lövések, gyújtószikrák között, fojtó füstben szállt ide-oda parancsokkal, haditervekkel. Hős volt ez a galamb, éppen ezért idős korában beköltözhetett a katonai nyugdíjasok otthonába, ahol alighanem jól érezte magát, kivéve talán az emlékek fennhangon morzsolgatása. Katonai kitüntetést is kapott, ezzel együtt temetik most el. Colonel Fearless, így hívták ezt a hőst, néhány perc múlva öreg katonák siratják, akiknek arcán már megrepedezett az idő rátapadt sara.

Állítólag valahogy így zajlott az eset, legalábbis így emlékezik a hős madár utolsó útjáról egy katonagalambokról, hírvivő galambokról megjelent könyv. A postagalamb különleges lény. Aki nem hiszi, január 26-tól 29-ig a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpontban zajló nemzetközi kiállításon meggyőződhet róla.

Ha úgy tetszik, szabadidős program.

Ha úgy tetszik, kirándulás azoknak a madaraknak a világába, amelyek képzőművészeti alkotások, irodalmi művek, cirkuszi attrakciók főszereplői, amelyeket mások mellett segítségül hívott például Picasso, Aesopus, Benedek Elek, Patrick Süskind, Ady, zenészek és költők, filmesek sokasága.

Ha úgy tetszik, egy kacsintás a jövőbe, miképpen kell majd szorosabbra fűznünk barátságunkat a természet amúgy lemosolygott élőlényeivel, segítséget kérve tőlük mindennapi létezésünkhöz.

Ha. Ha.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.