Alsó madárfogás

A nemzeti parknál is tudják, hogy a madarakra sokan kíváncsiak, ezért kéthetente oktató kalauzolásával madárleseket szerveznek.

A Dinnyési Fertő hatalmas mocsárvilág a Velencei-tó nyugati fertályán, Dinnyés határában. Nádbirodalom, amelyben a vízimadarak még háborítatlanul élhetnek. Szigorúan oltalmazott természetvédelmi terület, a Duna–Ipoly Nemzeti Park része. Engedély nélkül ide kíváncsiskodó nem mehet be. A nemzeti parknál is tudják, hogy a madarakra sokan kíváncsiak, ezért immár kéthetente Fenyvesi László természetvédelmi oktató kalauzolásával madárleseket szerveznek. Ősszel és télen az északról érkező s itt telelő vadludak vonulását lehetett megfigyelni. A soron következő, január 28-i kiránduláson a különbözőmadarak téli etetése sajátítható el, de mivel Laci bácsi mindig feszít ki madárbefogó hálót, hát bizonyosan lesz madárgyűrűzés is. Felnőtteknek, gyerekeknek is nagy élmény a hálóba gabalyodott kékcinkéket, széncinegéket, rigókat, tengeliceket, sőt néha még karvalyt is közelről látni, s miután a szakember meggyűrűzte őket, a kisebb madarakat marokból szabadon engedni. No, ilyenkor sajátítható el például a szabályos alsó madárfogás.

A két-három órás könnyű kirándulások a település széléről, a Rózsa utca és a Rákóczi utca sarkáról indulnak. Lehetőség van egy másik madarászkirándulásra is a másfél éve átadott Madárdal tanösvényen, akár biciklivel. Túravezető helyett itt táblák vezetnek a határbeli dűlőutakon.

A januári után soron következő gyűrűzés és libales február 11-én lesz, amikor megfigyelik majd a vándorsólymok fészkelését is. Ekkor talán már találkozhatunk a délről érkező első kanalasgémekkel, amelyek egy hónappal mindig megelőzik a gólyákat. Majd pár hét múlva jön a tavaszi madárvonulás, a téli ludak, a lilikek elvonulnak északra, s helyükremegérkeznek kelepelő barátaink.

Infó

A TÉLI MADÁRETETÉS MÓDSZEREI ÉS MADÁRGYŰRŰZÉS

Február 28-án fél 10-kor, dinnyés, rákóczi utca–rózsa utca sarok Támogatójegy felnőtteknek 500 Ft, gyerekeknek 250 Ft.

Top 5

1. FÁBIÁN JULI - SÁRIK PÉTER

Gyönyörű nő és gyönyörű dzsessz a Budapest Jazz Clubban január 24-én 21 órától.

2. A PITBULL CSELEKEDETEI

Kárpáti Péter darabja a Trafóban január 23-án 20 órától.

3. HORGÁSZ- ÉS VADÁSZNAPOK

A kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Művelődési központban január 25-ig.

4. UTOLSÓ ÓRA

táncház Mérai és vajdszentiványi táncok a Fonóban január 25-én 18.30-tól.

5. CSOKOLÁDÉTÚRÁK

Január 31-ig mindennap a budapesti Csokoládé Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.