A Fásult Nénike

A darabban a popkultúra szlengje keveredik a nemzeti szlogenekkel.

Divatja van a kortárs lengyel drámának a magyar színpadokon. A Katona József Színház, a K. V. Társulat mellett Kamondi Zoltán ötletétől vezérelve a Bárka Színház most a nemzeti azonosságtudat, a történelemhez való viszonyulás és az elhatárolódás humorral teli abszurd lengyel drámáját mutatja be.

A lengyel drámairodalom fenegyereke, Dorota Maslowska még javában koptatta a gimnáziumi padot, amikor már nemzetközi sikert ért el Lengyel-ruszki háború című regényével, és még harminc sincs, amikor már több darabját is játsszák lengyel, német, svéd és magyar színházak. A Lángoló kerékpárban három generáció szerepel: a nagymama, Fásult Nénike tolókocsiban, az anya, a mechanikus igavonóállat, a Pici Jégkislány,
Aranka, aki mindent most tölt le a netről.

Megismerhetjük még Edinát, a szomszédasszonyt, aki egy dagadt disznó, egy Rendezőt, akinek el nem készült filmje már az összes díjat besöpörte, egy show  rogramvezetőnőjét, aki reméli, hogy ki tud menteni valakit egy folyóból vagy egy égő házból, csak legyen ott a stáb, és a süket és vak Mónikát, akinek a leomló pixelek között eltávolították a köldökét.

A darab nyelvezete mesterien jelzi a generációs különbségeket, a popkultúra szlengje keveredik a nemzeti szlogenekkel. Megjelenik a fogyasztói társadalom vágyainak és egy létminimum alatt élő család valóságának kiáltó ellentéte, és lelepleződik a reklámok, a bulvármédia és a celebek álvilága is. Az elsősorban filmrendező
Kamondi Zoltán előszeretettel használ színpadon is filmes eszközöket, ezúttal is láthatóak lesznek filmrészletek, és vendégművészként fellép múzsája, filmjeinek állandó szereplője, a Katona József Színház színésze, Ónodi Eszter is. Az eredeti színdarab az értetlenséget és az elidegenedést a XX. századi lengyel történelem tükrében mutatja be. A magyar változatban, melyet Kabai Lóránt dolgozott át, megjelenik a II. világháborús és a 2011-es Budapest, és az obligát kérdés: vajon lesz-e valaha bátorságunk szembenézni a múltunkkal?

INFÓ

Lángoló kerékpár,  Magyarországi ősbemutató, 2012. január 21. Bárka Színház – Stúdió

Top 3

1. MINDENT A KERTBE

Edward Albee darabja az Éless-szín előadásában az IBS színháztermében január 29-én este 7-kor.

2. FABULA RASA

Újrakezdés tiszta lappal – flamenco és néptánc együttélése a Vasas Művelődési Házban január 27-én és
28-án este 8-kor.


3. ZARÁNDOKÉNEK (AVAGY A SZÍNHÁZ ELFOGLALÁSA)

Jeles András balladája Fukazava Hicsiró novellája alapján a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában
január 24-én, 25-én, 26-án és 28-án este 7-kor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.