Túlteljesítették az elégedettségi mutatót

Népszerűek voltak a 2010 decemberében átadott pécsi Kodály Központ múlt évi hangversenyei. Pécs annak köszönhetően építhette meg Magyarország legkorszerűbb vidéki koncert- és konferencia-központját, hogy 2010-ben a baranyai megyeszékhely volt Európa kulturális fővárosa.

Az unió állta a hatmilliárd forintba kerülő létesítmény beruházási költségének 85 százalékát, ám a támogatás egyik feltétele az volt, hogy a Kodály rendezvényei évente legalább ötvenezer vendéget fogadjanak (ha ez nem teljesül, akkor az EU-s pénzek egy részét vissza kell fizetni). Az említett vállalását a koncertközpont alaposan túlteljesítette, hisz 2011-ben – vagyis működésének első teljes esztendejében – mintegy hetvenezren váltottak jegyet a Kodályban tartott 137 hangversenyre. Emellett a ház 29 konferenciának adott otthont, s azokon összesen 17 és fél ezren vettek részt.

A központnak két koncertterme van, az egyikben 999-en, a másikban 300-an férnek el. A jegyeladások alapján a két terem átlagos kihasználtsága elérte a 82 százalékot. Ez már csak azért is szép eredmény,mert a Kodályban túlnyomórészt komolyzenei koncerteket rendeznek. A hangversenyek csaknem felét tavaly a pécsi Pannon Filharmonikusok tartották, mellettük rangos, nemegyszer világsztár zenekarok és szólisták jöttek el muzsikálni a remek akusztikája és nívós építészeti megjelenése miatt külföldön is nevet szerzett zenepalotába. A Kodály Központ irányítói folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a koncertek közönsége honnan verbuválódik.

Az adatokból kiderül, hogy a publikum 57 százaléka pécsi és baranyai volt, 34 százaléka pedig a fővárosból és Pest megyéből érkezett. A pécsi koncertekre főképp akkor autóztak „le” a fővárosból, ha egy a Kodályban zenélő sztár nem lépett fel Budapesten is. A központ közönségének három-három százaléka Somogy és Tolna megyei volt, s nagyjából ugyanennyien jöttek távolabbi megyékből, illetve külföldről. A legtöbb külhoni nézőt Ausztriából és Németországból regisztrálták, ők azonban nem egy-egy koncert miatt érkeztek Pécsre, hanem a közelben üdülve váltottak jegyet a Kodály valamelyik rendezvényére.

A központ építésekor az uniós támogatás feltétele volt az is, hogy a koncertterem közönségének úgynevezett elégedettségi mutatója legalább nyolcvanszázalékos legyen. Ezt az elvárást 92 százalékosra teljesítette a pécsi intézmény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.