Művészi reagálás

Mit gondol a művész a világról? – kérdezi a tanár, mire a diák lelkes előadásba kezd, jó esetben saját tévedéseit adja elő, többnyire megelégszik a tankönyv melléfogásaival.

Akkor már sokkal jobb kérdés: – Mit gondolsz a világról, miután elolvastad/meghallgattad/megnézted a művész alkotásait? Még inkább: –Mást gondolsz a világról most, hogy olvastad/hallgattad/ láttad?

Manapság nem érzem úgy, hogy a többség nyitottan közeledne mások véleményéhez, hogy azzal a szándékkal térne be, mondjuk, egy kiállítóterembe, hogy átadja magát valami újnak, hogy felfedezzenmagának olyasmit, amitől változik kicsit a gondolkodása.

És nagyon nehezményezem, hogy kevesen becsülik az iróniát, a szarkazmust, a gúnyt. Minden kornak megvoltak a nagy művészei, akik éppen a tettek és mondatok nevetségessé tételével tudtak az igazságra rávilágítani.

A YouTube-on még négyszázan sem látták Horváth Tibor „piszok” című videóját, amely fölé blogján azt írta: „legyen béke, szabadság egyetért és/2010”. A képeken vonalas, kisiskolás füzetben gyöngybetűs gyerekírás ismételi a mondatokat, amíg a lap aljáig nem ér. Nem volna szabad semmit kiemelni a négyperces filmből, de döbbenten néztem például ezeket a sorokat: „zsidó a barátom nembaj. cigány a barátom nembaj. meleg a barátom nembaj. rokkant a barátom nembaj. nem vagy a barátom nembaj. zsidó a barátom nembaj. cigány a barátom nembaj. meleg a barátom”. (Nem fért ki több a papírra.)

A művészt idegesítik/felháborítják a rasszizmus, a sovinizmus, a diktatúra megnyilvánulásai, állapítanám meg, de nem az iskolában vagyunk. Körbeforgunk a teremben, és azt vesszük észre, bár a művészmindenfelől az értelmetlen politikai agresszió képi ábrázolásával támad ránk, e tömény vizuális környezetet nem érezzük fojtogatóbbnak, mint mindennapi életünk kereteit.

És kint kevesebb okunk van rajta nevetni.

Infó

DOMINÁNS NEM

Horváth Tibor kiállítása az acb galériában február 10-ig. A művész blogja: tiborhorvath.blogspot.com.

top 5

1. KASS JÁNOS, AZAZ A MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI

a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Központban január 28-ig.

2. ROSSEB BAKÁB FIAI

Somogy megyei katonai alakulatok a Donkanyarban a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban január 29-ig.

3. ELFELEJTETT VÁROSOK

In memoriam J. L. Borges. Doky-Ocskay László kiállítása a Magyar Írószövetség Galériájában január 30-ig.

4. 7 MILLIÁRD EMBERI AGY, NAGYJÁBÓL

FeLugossy László retrospektív kiállítása a debreceni MODEM-ben január 21-től.

5. MOBILTELEFON-KIÁLLÍTÁS

a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban április 30-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.