Leborulunk a cár előtt

A hatalom operás gesztusokból és akkordokból komponált eszelős pátosza mered ránk rémisztően.

Néha előjön az emberből, hogy úgy megnézne egy régebbi orosz filmet. Ha idősebb, gyakrabban. Ott fagyoskodik benne egy művészi világ, amely egykor melegítette. Élnek-e még a halálba sodort katonák, a naiv forradalmárok, a bölcsen szkeptikus nemesek, épülnek-e még a majdan lepusztuló gyárak, városok, mozgósít-e még a jövőbe vetett hit, mély gyötrelem-e még a mindenkori valóság? Jönnek a barátok, a nemzedéktársak, azok is fel-felsóhajtanak: Jó lenne megint látni ebből ezt vagy azt. Megmutatnám a gyerekeimnek is.

Efféle sóhajokra persze nehéz filmforgalmazást építeni. Nem véletlen, hogy nálunk eddig egyedül a Mokép tett komolyabb kísérletet arra, hogy DVD-kiadványokkal feltámassza az orosz–szovjet filmművészeti örökséget.

Az érdeklődők számára azonban most váratlanul megnyílt egy új csatorna. Az egyik legnagyobb gyártó cég, a Moszfilm úgy döntött, hosszú távon talán jobb lesz, ha maga hívja fel a figyelmet értékes produkcióira, és több száz kiemelkedő alkotást tett elérhetővé szájtján (cinema.mosfilm.ru). Ezek jelentős része angol felirattal is megtekinthető és letölthető.

A Moszfilm tavaly októberben pár napos rendezvényt tartott Budapesten. Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy érdemes lenne megpróbálkozni a magyar feliratozással is.

Januárban került fel a szájtra az első öt magyar feliratos film, és a hírek szerint folyamatosan jönnek majd az újabbak. Karen Sahnazarov két remek alkotása (Zéró város, A 6-os számú kórterem) mellett újra belefeledkezhetünk Rjazanov legendás Osztrovszkij-adaptációjába, A kegyetlen románcba. A filmművészeti klasszikusok egyik képviselője a Ballada a katonáról. Grigorij Csuhraj alkotásának szépsége, érzelmes humanizmusa egyre inkább csak könnyekben mérhető. És döbbenetes élmény digitalizált képminőségben látni Eizenstein remekét, a Rettegett Ivánt. A hatalom operás gesztusokból és akkordokból komponált eszelős pátosza mered ránk rémisztően, diadalmas elidegenültséggel. Leborulunk a cár előtt, de menekülnénk előle.

Infó

A MSOZFILM HONLAPJA cinema.mosfilm.ru címen találhatómeg.

Top 5

1. FILM - EAST SIDE STORIES

Kortárs magyar írók történetei, a tévében Hajónaplók címen mentek.

2. FILM - FAUST

Még egyszer, most orosz hangulatban.

3. FILM - RETRÓ SZERELEM

Keletnémet evezőslányok a Balatonnál találkoznak nyugatnémet fiúkkal 1988-ban!

4. FILM - VÖRÖS HADSEREG FRAKCIÓ

A németek feldolgozzák a saját múltjukat.

5. FILM - A TETOVÁLT LÁNY

Stieg Larsson műve két évvel a svéd változat után most David Fincher rendezésében.

Eizenstein remeke, a Rettegett Iván
Eizenstein remeke, a Rettegett Iván
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.