Láncfűrész a szomszédban

A müncheni rendőrök lelőtték, mert nem értették a viccet.

Egyszer volt, hol nem volt, a nyolcvanas évek közepének Nyugat-Németországában élt egyszer egy író – a Müncheni Operaház tetején. Miközben írásai megjelentek, hajléktalanként töltött egy évet furcsa lakhelyén, ahonnét nem kergette el senki, nem zavart sem rendőrt, sem polgármestert. Később volt szerencsejátékos, éjjeliőr, operastatiszta, házaló hirdetésszervező, énekes egy rockzenekarban, rádióbemondó és újságíró is. Tíz évmúltán Helmut Krausser drámaíróként robbant be a német színházi világba, Bőrpofa című darabjával.

A Bőrpofa valós eseményeken alapul, és tizenöt évvel ezelőtt mutatták be Hamburgban, azóta világszerte több mint kétszáz színpadon játszották. Magyarországon a Katona József Színház Kamrájában mutatják be először. A darab apropóját egy müncheni túszejtő története adta, aki 1986-ban 38 órán keresztül tartotta fogva a barátnőjét, hogy visszanyerje magának. Krausser drámáját ennek a Werner Bloynak ajánlotta „akit a müncheni rendőrök lelőttek, mert nem értették a viccet”.

A drámában a főszereplő férfi A texasi láncfűrészes mészárlás című horrorfilm hatására titokban veszmagának egymegfelelőmotoros szerszámot, és beöltözik Bőrpofának. A nő korábban megy haza a megszokottnál. A magyarázkodás fenyegetéssé változik, fokozatosan elmosódnak a valóság és a játék határai. A színlelés során pedig végül teljesen megszűnik a valóság.

Az előadás rendezője, Dömötör András szerint bármelyikünk környezetében, szomszédjában lakhat valaki, aki henteskötényben, maszkban és fűrésszel a kezében játszik horrorfilmhőst, csak éppen most rosszkor érkezett haza a barátnő.

Infó

HELMUT KRAUSSER: BŐRPOFA - A VRRRRRRÜMM LÁNCFŰRÉSSZEL

a Kamrában január 20-án, 21-én este 7-kor. A 21-i előadás előtt Varró Attila előadása a támogatóknak és mecénásoknak a horrorfilmek esztétikumáról

Top 5

1. BOSSZÚÁLLÓK

Görög drámák hősnőinek történetei a Szegedi Kortárs Balett estjén a Nemzeti Táncszínházban január 16-án este 7-kor.

2. EGYSZER ÉLÜNK AVAGY A TENGER AZONTÚL TŰNIK SEMMISÉGBE

A János vitéz Szibériában a Nemzeti Színházban január 16-án este 7-kor.

3. ÉJSZAKAI PORTÁS

Egyfelvonásos balfékjáték Eugene O’Neill alapján a Sanyi és Aranka Színházban január 19-én este 7-kor.

4. TIZENEGY PERC

Paulo Coelho a Thália Színházban január 17-én este 8-kor.

5. EGYIRÁNYÚ ÚT

Nyitott műhelymunka egy postás kirablásából kiindulva a MU Színházban január 22-én este 8-kor.

Mészáros Béla és Borbély Alexandra
Mészáros Béla és Borbély Alexandra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.