Fátyol a hangon

Je t’aime... Moi non plus. Ó, azok a sóhajok!

Francia sanzon némi angol akcentussal, nagy adag szenvedélylyel és szabadságeszménnyel: ez Jane Birkin. A francia életérzést idéző muzsikát japán szólamokkal fűszerezi majd budapesti koncertjén. A keleties hangszerelés oka, hogy Birkin a tavaly tavaszi földrengés és szökőár hírét hallva, segélykoncerteket szervezett Tokióban. Ottani zenészekkel kiegészült csapata olyan nagy sikert aratott, hogy hamarosan világ körüli turnéra indult, s ennek keretében látogat most hazánkba is. Műsorával a szigetország tragédiájamellett húsz éve elhunyt férjének, Serge Gainsbourgnak is emléket állít.

Az egykori francia Lennon–Onopáros női tagja közös számaikból készült válogatást ad majd elő, belépője a Requiem pour un con című dal lesz (pironkodom, és nem merem lefordítani).

A tizennyolc albumot maga mögött tudó Birkin egész Európában a Je t’aime... Moi non plus-vel (Szeretlek, én már nem) robbant be a köztudatba a hatvanas években. Ó, azok a sóhajok! A szabadosságot, a woodstocki életérzést megjelenítő szám 1968 jelképévé vált a franciák számára, annyira, amennyire a Hair az amerikaiaknak. Kitört a botrány: nemcsak a pápa tiltotta be, de Olaszország, Svájc és Svédország mellett az összes volt szovjetország is. Elvileg nálunk sem szólalhatott meg, mégis minden házibuliban a „Zsötemre” oltották le az utolsó égőt.

A César-díjra jelölt énekesszínésznő január 22-én az A38 Hajón adja első magyarországi koncertjét. Színtiszta hatvanas évek: a mából visszatekintve egy igazán vad korszak az egykori szexszimbólum, jelenlegi stílusikon kalauzolásával.

INFÓ

JANE BIRKIN SINGS SERGE GAINSBOURG VIA JAPAN

az A38 Hajón január 22-én este 8-kor.

TOP 5

1. A GÓTIKA SZÜLETÉSE

Ludmann Mihály előadása a Kossuth Klubban január 16-án délután fél 6-kor.

2. HANGA BANDA TÁNCHÁZA

Kárpátmedencei autentikus magyar népzenével a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben január 18-án este 9-kor.

3. HYBRID TRIO

a Budapest Jazz Clubban január 17-én este 9-től.

4. FLAMENCO BÁR

a Spinozában. Inhof Katalin (tánc), Manuel Monter (gitár) január 21-én este 7-től.

5. BERKA EGYÜTTES

Moldvai és vonós táncház a budapesti Fonóban január 19-én este 8-kor.

FOTÓ: FRANCK LAGUILLIEZ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.