A depresszió ajándéka

A zenekritikusok már akkor sem tartoztak az emberiség hálásabb feléhez.

Na persze, mondhatnánk sokat sejtetően, ha ránézünk a színlapra, és látjuk, hogy a két fő előadó családneve megegyezik, árukapcsolás, ahogy azt a Láthatatlan légióbanmondják: kíváncsi vagyok, mit kezdenek a nyam-nyamok annyi rakettel. A helyzet azonban ennél egy kicsit árnyaltabb és sokkal tisztább: Rahmanyinov zongoraversenye annyira nehéz, mármint előadói szempontból, hogy nagyon kevés zongorista van a világban, akire rá lehet bízni. A kevés között van Bogányi Gergely a hatalmas kezeivel, legalább könnyedén átér annyi billentyűt, amennyit Rahmanyinov elvárt – elsősorban önmagától, és csak utóbb a követőitől.

Igen, leginkább Rahmanyinovnak volt szüksége a c-moll zongoraversenyre. Fáradságos munkával megírta az 1. szimfóniáját, és a zenekritikusok már akkor sem tartoztak az emberiség hálásabb feléhez, az új zseni üdvözlése helyett válogatott szidalmakkal illették a művet. Szebb volna a történet, ha kiderült volna az azóta eltelt évtizedek során, hogy egy világraszóló remekművet hallottak félre az orosz sajtómunkások, de fájdalom, az 1. szimfónia azóta sem vált repertoárdarabbá, nem is emlékszem, hogy valaha hallottam volna hangversenyen, vagy legalább vezető szimfonikus együttes műsorán láthattam volna. Amúgy sem kell egyedül a szaksajtónak vinnie vállán a felelősséget, az önmagában megrendült hitű Rahmanyinov úgy érezte, a legokosabb, amit tehet, hogy elmegy Oroszország legnagyszerűbb emberéhez, egy igazi guruhoz, Tolsztojhoz, és tőle kér útmutatást.

Zongorázott kicsit a nagy Lev Nyikolajevicsnek, akinek,mint azt a Kreutzer-szonáta lapjairól tudhatjuk, elég különös nézetei voltak a zenéről. Most is különös nézetei voltak, mert csak annyit kérdezett a komponistától, szerinte erre van-e most szüksége a világnak. Rahmanyinov értett a szóból, és néhány évig tartó depresszióba esett. A 2. zongoraverseny voltaképpen ennek a depressziónak a gyümölcse. Illetve a leküzdésének. Előbb elkészült a két szélső tétel, és a bemutatón elképesztő sikert aratott.Már csak a közepét kellett megírni, és előttünk állt az egészséges ember. Aki el is játszotta a darabot, és öles léptekkel indult el a világhír felé. A mű ajánlása Nyikolaj Dahlnak, Rahmanyinov orvosának szól. Nyilván nem véletlenül.

INFÓ

A PANNON FILHARMÓNIKUSOK KONCERTJE A MŰVÉSZETEK PALOTÁJÁBAN

január 20-án este fél 8-kor, zongorázik: bogányi Gergely, vezényel: bogányi tibor.

Top 5

1.  JÁTÉKOS MUZSIKA

7x10 percben az Óbudai Társaskörben január 18-án délután 5-kor.

2. MISKOLCI SZIMFÓNIKUS ZENEKAR

a miskolci Művészetek Házában január 16-án este 7-kor.

3. CARMINA BURANA

A Szegedi Kortárs Balett előadása a Fesztivál Színházban január 19-én este 7-kor.

4. ÉLETJEL

A Régi zongoristák klubjának évadnyitó koncertje a szegedi Korzó Zeneházban január 20-án este 6-kor.

5. WEINER-SZÁSZ KAMRASZIMFÓNIKUSOK

a budapesti Festeticspalotában január 21-én este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.