Elesett a keleti őrhely

"A folyóirat kiadása szünetel, előfizetni nem lehet rá – A Főszerkesztő." Ez a felirat fogadja a látogatót a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle honlapján, s habár a nagy múltú folyóirat tavaly megjelent, legutóbbi számában még úgy köszönt el a szerkesztőség, hogy nyitva hagyta a kaput az esetleges követők számára, az új évben immár biztossá vált: nincs tovább. A Nyíregyházán szerkesztett lap – amely a mostani folyamát 1964-től datálta, de szellemi elődjének tekintette az 1934–1944 között megjelent Szatmári Szemlét is – megszűnik, mert a fenntartó megyei önkormányzat nem tudott forrást találni a finanszírozására.

Miképpen az említett búcsúban Németh Péter főszerkesztő, nyugalmazott múzeumigazgató, Nyíregyháza díszpolgára fogalmaz: a lapban helyet adtak a rangos társadalmi, tudományos és művészeti eseményeknek, helytörténeti írásoknak, és büszkék voltak arra, hogy „a nyugati végeken a nagyobb múltú Soproni és Vasi, a keletin pedig a Debreceni Szemlével” tudták összehasonlítani magukat. Olyannyira, hogy a nyíregyházi folyóiratban megjelent egyes írások idézett dolgozatok lettek a magyar tudományos életben. Mint írja, „ez az őrhely most elesett”, s habár a jelenlegi összetételű szerkesztőség búcsúzik, talán remélhető, hogy a szemle továbbra is a megye szellemi életének meghatározó orgánuma lesz. De a szerkesztőség szerint erre anyagi okok miatt már nincs esély. Holott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nincs még egy lap, ahol teljes terjedelemben megjelenhetne egy történeti áttekintés Szatmár vármegyéről, Bessenyei György testőr-költőről, s kérdés az is, hogy miféle helyi orgánum közölné le Kazinczy Ferenc egy elveszettnek hitt levelét.

Megkeresésemre Németh Péter azt mondta: a megye szellemi életében s általában véve a helyi kultúra ápolásában egy ilyen jellegű tudományos szemlét létfontosságúnak kellene tekinteni. Az elmúlt néhány évben érezhető volt, hogy a lap „lassú kivéreztetése” folyik, de azt azért nem gondolták volna, hogy az utolsó számot már a debreceni Kapitális Nyomdai Kft. támogatásával adják ki, a fenntartó megyei önkormányzat hozzájárulása nélkül. A távozó főszerkesztő szerint míg korábban évente 4,5 millió forintot kaptak működésre, 2009-ben már 2 milliót, 2010-ben 1,3 milliót, 2011-ben pedig már egy fillért sem. A fenntartó részéről fölmerült, hogy 2012-től költséghatékonyság miatt kizárólag online formátumban jelenjenek meg, de Németh Péter szerint a minimális honorkeretet ez esetben sem lehetett volna megúszni, hiszen nem lehet elvárni a szerzőktől, hogy ingyen írjanak. Amúgy nem nagy összegekről volt szó – jellemző, hogy maga a főszerkesztő sem keresett sokat: havi bontásban mindössze valamivel több mint 20 ezer forintot kapott. S hogy akkor hogyan tovább? Erre a kérdésre a volt múzeumigazgató csak annyit mondott: sehogy.

Erkölcsös döntés

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke érdeklődésünkre azt mondta: 2006 óta az állam mintegy 6 milliárd forint forrást vont el a megyétől, s ebben a rossz anyagi helyzetben tavaly dönteni kellett, hogy a pénzt diákok étkeztetésére, rezsiszámlák és más sürgető számlák kifizetésére vagy a szemle finanszírozására fordítják. Hozzátette: személy szerint sajnálja a szemle megszűnését, de az volt az erkölcsös döntés, hogy a pénzt inkább a legfontosabb s legsürgetőbb teendőkre költsék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.