Hurcolkodás Angyalföldön

A XIII. kerületi önkormányzat Váci úti tereiből a József Attila Művelődési Házba költözteti az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményt, amelyet a korábbi kettő helyett egy munkatárs gondoz majd. A hurcolkodással január 27-ig kell végezni, a gyűjtemény újranyitását február elsejére ígérik. Csaknem fél évszázad alatt felhalmozott tárgyakat és dokumentumokat kell átszállítani az új helyre – tudtuk meg.

A kollekció a művház földszintjén, a büfé után nyíló három szobában kap helyet, pontosabban az angyalföldi születésű Mácsai István festőművészről elnevezett két kiállítóteremben és egy irodahelyiségben. A képzőművészet rajongóinak azonban nincs okuk az aggodalomra, a galéria megmarad, csak kicsit arrébb megy: az épület első és második emeleti aulájába vándorol. Emellett az Újlipótvárosi Klub-Galériában és a városháza második emeletén is lesz helye a festészetnek. A megürülő Váci úti helyiségek sorsáról nem kaptunk tájékoztatást.

A helyváltoztatás mellett szól, hogy a 2005-ben felújított művelődési ház infrastruktúrája lényegesen jobb, mint a Váci út 50.-beli helyiségcsoporté, ráadásul a négyzetmétereket tekintve is jobban járnak, ennek köszönhetően végre mód nyílik majd egy állandó kiállítás berendezésére is. A kerület is nyilván jobban jár, hiszen a gyűjteménynek eztán nem lesznek számottevő üzemeltetési költségei. Ami azonban a jövőbeni látogatottságot illeti, az még talány. A művelődési házban meglehetős a nyüzsgés, pláne a pesti kultúrházak zöméhez képest, tény viszont az is, hogy a Gyöngyösi utcai metróállomástól két buszmegállónyira lévő József Attila teret a város más részeiből jóval macerásabb megközelíteni, mint a Lehel tér vidékét, amelyet nyugodtan nevezhetünk a belváros szélének.

Az intézmény szakmai irányítójától, Maczó Balázs muzeológustól megtudtuk, hogy január végéig egy tekintélyes, csaknem ötezer kötetes könyvtárat, nagyjából tizenötezer fotót, durván hatezer tárgyat, kétezer aprónyomtatványt, több száz adattári tételt és csonka periodikát, valamint egy hatvan darabból álló, páratlanul értékes rádiógyűjteményt kell átvinniük az új helyre. A legértékesebb darabokat az irodahelyiségben igyekeznek majd elhelyezni, az anyag nagyobb része a művelődési ház színházterme alatti raktárba kerül. A távolabbi terv az, hogy a rádiókból valamiféle látványtárat alakítanak ki.

Ami még a terveket illeti, az első kiállítás várhatóan a Margit hídról fog szólni, a felújítás apropóján – a tervezés már korábban elindult. A reménybeli állandó kiállítás mibenlétéről egyelőre azonban csak ötletelnek. Az egyik ötlet szerint a XIII. kerület kontrasztosságát mutatnák be – az újlipótvárosi nagy- és középpolgári közeget a vizafogói proletárkunyhókkal, a Margitsziget úri atmoszféráját az ipari környezettel szembesítve, egy adott idősíkban.

Művházból művházba

Egy a kezdet és a vég: az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény a József Attila Művelődési Házból indult, afféle lokálpatrióta klubként, a 60-as években. A Váci út 50.-be, ahol azelőtt az ÁFÉSZ egyik bölcsődéje működött, 1985-ben költözött át a menet közben tanácsivá vált kollekció. Az intézmény évente átlagosan három időszaki kiállítással örvendeztette meg az érdeklődőket, nagyjából 2000 embert – ami ebben a műfajban tiszteletre méltó szám. Az elmúlt évek legsikeresebb tárlatai a helyi Bauhausszal (és klasszikus modernnel), valamint a városrészre is igen jellemző graffitijelenséggel foglalkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.