Több pénz, nagyobb zárlat

Minden eddiginél nagyobb összegből gyakorolhatja a mecenatúrát az idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a gazdasági nehézségek és az újabb pénzügyi zárlat ellenére – jelentette be L. Simon László, az NKA-t vezető bizottság elnöke a szervezet tegnapi sajtóreggelijén.

A parlamenti kulturális bizottság elnöki tisztét is betöltő fideszes politikus ugyanis forrásbővítő módosításokat kezdeményezett tavaly az NKA-t szabályozó törvényben, amelyeket megszavaztak. Így az állami mecénás szervezet az állami költségvetésben szereplő adatok szerint a tavaly tervezett 8,7 milliárddal szemben 2012-ben legalább 10milliárd 166millió forintot, de ennél valószínűleg többet is költhet. Jobbanmondva költhetne, ha nem ismétlődne a kormány által elrendelt pénzügyi zárlat. Mert e szépen hangzó összegből 2,4 milliárdot tartalékolni kell. (Tavaly 1,6 milliárdot kellett.) De a zárolt summa legalább már nem vonható el véglegesen.

Növeli az NKA-büdzsét a pornográf tartalmú kiadványok, szolgáltatások utáni új kulturális adó; továbbá a szerzői jogokat kezelő szervezetektől ezután kötelezően átutalandó összeg, amely azért képződik, mert a jogtulajdonos ismeretlen vagy nem föllelhető. Elmondta azt is a mecénás szervezet elnöke, hogy nem sikerült tör vénnyel megtámogatni a hazai artmozikat (a mozibevételmegadóztatásáról lett volna szó), ezért – mivel sem a Nemzeti Filmalap, sem az illetékes tárca nem akar, illetve nem tud pénzt adni – az NKA hamarosan pályázati úton próbálja segíteni őket. Az NKA miniszter által elkölthető kerete nem változik, továbbra is 25 százalék, de csak a játékadóból befolyt összeg után: a terv szerint idén ez 1,672 mil liárd forint lesz. Az ugyancsak törvényerőre emelt új kollégiumi rendszerben a legtöbb pénz – 800 millió forint – a könyvkiadási grémiumnak jut idén; 750 milliót kap a folyóirat-kiadás, 700 milliót a kulturális fesztiválok, 600-600 milliót az előadó-művészet és a közgyűjtemények, 450 milliót az építőművészet és az örökségvédelem, 400-400 mil liót a közművelődés és a népművészet, valamint a vizuális művészetek, és 200 milliót a szépirodalom és az ismeretterjesztés kollégiuma. Ez a kilenc kollégium működik ezután a korábbi tizenhét helyett, ami L. Simon szerint mintegy 30 milliós megtakarítást eredményez. Az elnök dicsérte az új grémiumok összetételét, mondván, ezzel kritikus pontokon – például a folyóirat- vagy a könyvtámogatási területen – sikerült megszüntetni az írók közötti torzsalkodást. Lapunkban nemrég szóvá tettük: ez úgy sikerül, hogy az új szépirodalmi és ismeretterjesztő kollégiumba civil oldalról mindössze egyetlen író jutott be. Akkor L. Simon megígérte, kérni fogja a minisztert, hogy az általa betölthető posztokra kérjen föl írót is. Nos, ez megtörtént: az írószövetséget képviselő Mezey Katalin mellett immár a másik három írószervezetnek, a FISZ-nek, a JAK-nak és a Szépírók Társaságának is lesz (közös) képviselője a grémiumban Reményi József Tamás személyében.

Színházi szervezetek levelet  írtak L. Simon László kulturális államtitkárnak a művészeti díjak kapcsán
L. Simon László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.