Maja meséje

Majának van tizenkét babája, illetve lesz, amikor lemegy nyaralni balatonfüredi nagyszüleihez. Már ez egy kaland, de persze várnak rá másféle kalandok is, míg végül három kutyája is lesz, pontosabban egy: Sárgolyó.

Tetszett, hogy a történet egyszerű, hogy a stílus nem finomkodó: egy mesében, amely őrzi a mondást, nem lehet minden voltot kicserélni:

„Márpedig érzékeny és furcsa babákból volt neki bőven. Hogy menynyi? Pontosan tizenkettő. Na, nem volt ez mindig így. Hatéves koráig ugyanis nem volt egy babája sem.” Tetszettek a visszakérdezések, mert ezek meg azt a látszatot teremtik meg, hogy valaki hallgatja a mesét, márpedig hallgató nélkül mit ér az egész.

Tetszettek a gyerekes fontoskodások: „Szóval te is madárnak nézel minket? – jött egy kuncogás. –Hát kint jártunk a tetőn egy rövid cserépséta erejéig.” „Hát én bizony kolbászjáratban vagyok…”, válaszolja Csinibaba a hurkaárus kérdésére. „Volt egy hiénabarátom Afrikában, aki kiokított az ugatás minden fajtájára”, feleli Bantu-tu, amikor Maja megkérdezi, ugyan honnan tud ő kutyanyelven. Tetszett, hogy Maja anyuka hosszas köhintések után tud csak megszólalni, amikor lemegy a lányáért.

Tetszettek Szegedi Katalin rajzai, mert ahogy az ember a borítóra néz, látjaMaját, és tudja, hogy jó lesz vele tölteni a következő félórát. Tetszett, hogy egy félóra alatt elolvastam –felolvasni inkább egy óra lenne; anynyit nem bírna ki egy gyermek, de neki fejezetenként olvasnám, és úgy kitartana pár napig.

Angella kalandja egy kissé mondvacsinált, de a gyermekek talán nem éreznék annak. Egy gyerekkönyv olvasásakor és bemutatásakor éppen ez a legfőbb probléma: hogyan szólaljon meg az író, hogy nekik is jó legyen, meg a felnőtteknek is, akik majd esetleg megvásárolják a könyvet.

Ha felnőtt lennék, ha teljesen felnőtt lennék, olykor talán furcsállnám a babák nevét, főleg háromét: Csip, Csi és Rip nevének olvastán nem lettem túlságosan boldog, és Csinibaba is igencsak emlékeztet filmekre és slágerekre, mint másra. Az sem biztos, hogy a régiségkereskedő gyermekibb lesz attól, ha réges-régiség-kereskedőnek nevezzük.

Ilyenkor azt éreztem, Finy Petra azon igyekszik, hogy minél gyermekdedebb legyen; mintha félt volna attól, hogy nem lesz elég kreatív, elég szabad. Talán a babák nagy száma is okolható ezért.

Összességében mégis jó kis mese a Maja tizenkét babája, mondja a bennem lakó gyermek.

Ne kötekedj annyit, teszi hozzá.

Finy Petra: Maja tizenkét babája Pozsonyi Pagony, 64 oldal, 2750 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.