Spórolós, de sokszínű évadot tervez a szlovén kulturális főváros

Minden idők második legtakarékosabb európai kulturális rendezvénye indul hamarosan Szlovéniában. A 114 ezer lakost számláló Maribor az eredetileg tervezett költségvetés bő negyedéből, nagyjából 16 millió euróból próbál Európa kulturális fővárosává válni. Ennél kevesebb összegből csak Vilnius gazdálkodott 2009-ben.

Ha a drágának minősített nagy durranásokat a gazdasági válságra hivatkozva végül kihagyják is, Szlovénia második legnagyobb városa azt ígéri, hogy takarékoskodva is emlékezetes és szemléletváltó programokkal készül. Szám szerint 412 különböző esemény került fel a végső listára.

Ebből 238 program színhelye lesz Maribor, a többin pedig például Novo Mesto, Ptuj és Muraszombat osztozik. Ha műfajokra próbáljuk lebontani a történéseket, a film- és színházművészet, a vizuális kultúra, a tánc, az irodalom, a zene, az építészet, valamint a képzőművészet biztosan helyet kap közöttük. Utóbbit például egy 50 grafikából álló tárlat képviseli majd, amelyet a huszadik század jelentős európai festőinek (köztük Otto Dix, Marc Chagall, Oskar Kokoschka, Alfred Kubin) műveiből válogatnak össze.

A tervezett bemutatók legfontosabb vezérfonala a hajdani Jugoszlávia mementója lesz. Vagyis inkább a volt tagországok, közöttük is az unió felé törekvő Horvátország és Szerbia reflektorfénybe emelése, bemutatása, jelenléte a cél, azzal a nem titkolt szándékkal és üzenettel, hogy a kultúra olyan pozitív energia, amely helyreállíthatja a kapcsolatokat a különböző nemzetiségek között.

De igen sok művész érkezik magából az unióból is, közöttük belga, osztrák, francia, cseh alkotók, de jönnek például japán és amerikai fellépők is. Külön érdemes talán kiemelni a londoni Tate Gallery kiállítását. Magyarországot a filmes szekcióban Pálfi György rendező és Miskolczi Péter producer képviseli.

Van még egy fontos apropó, Bojan Adamic személye, aki az elismert és nemzetközi karriert is befutott szlovén zenészek közül az egyik legmeghatározóbb alkotó, és épp az idén lesz születésének századik évfordulója. Az 1995-ben elhunyt, dzsesszmuzsikusként és igen vegyes műfajú (klasszikustól a sanzonokig) film-, valamint színpadi zenék szerzőjeként éppúgy elismert Adamic tiszteletére több koncertet rendeznek majd. Az életét bemutató fotókiállítás pedig először februárban, Ljubljanában tekinthető meg. Szinte lehetetlen mindent felsorolni a tervezett programok közül. Ami biztos, a divat, a rock, a bábozás és az utcafesztivál sem marad ki. A szervezők becslése szerint legalább 24 ezer gyerek találhat majd magának megfelelő elfoglaltságot.

A kulturális főváros hivatalos megnyitóját január 14-én tartják, amely valójában egy egész hétvégét (január 13–15-ig) felölelő, nonstop show lesz. Politikusok és celebek azonban elsősorban szombaton képviseltetik magukat, amikor is Danilo Türk, Szlovénia államfője és a rendezvények fővédnöke mondja majd a megnyitóbeszédet. Aki netán elszánná magát egy szlovén kulturális látogatásra a következő hónapokban, Maribor és Ljubljana belvárosában biztosan talál tájékozódáshoz és helyfoglalásra is infópontokat.

Egy egész hétvégét felölelő show-műsorral indítják el a kulturális események sorát Mariborban
Juan Roberto Penaloza Romahn from Mexico performs at the Lent festival in Maribor July 6, 2011. The festival, which will have about 5,000 participants taking part in about 500 events, lasts for 16 days. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.