A széltoló forradalmár

Román Sándor szerint: A művészet szabadságát nem szabad és senki nem is tudja akadályozni.

A magyar színház hőskorába viszi vissza a nézőt az ExperiDance január közepén. Az 1800-as évek elején játszódó Szigligeti Ede-komédia Liliomfija Román Sándor értelmezésében egyszerre kedves széltoló és forradalmár művész, aki boldogabbá szeretné tenni a világot. Egy felszabadult darab a színház felszabadító erejéről – színház a táncszínházban.

Az előadás alapjaMakk Károly 1954-ben készült cannes-i filmfesztiválra jelölt mozija, amely a kor egyik legnépszerűbb filmje lett. A rendező első játékfilmjében semmit nem bízott a véletlenre, az ötvenes évek sztárjai – Darvas Iván, KrencseyMarianne, Ruttkai Éva, Garas Dezső és Soós Imre – játszották a hősszerelmes vándorszínész és kalandjainak történetét. Liliomfi és társulata egy álmos, tespedten szürke vidéki kisváros életét bolygatja meg készülő színházi előadásával, felkavarja az unott városlakók érzelmeit, és természetesen nem kerüli el őt a szerelem sem.

Az ExperiDance produkciójának dramaturgiája, cselekménye nem áll távol a klasszikussá vált filmtől, a táncszínházi történet azonban új jelentést is kap. Román Sándor társulatvezető azért választotta, mert szerinte fontos üzenetet hordoz: a művészet szabadságát nem szabad és senki nem is tudja akadályozni. Az ő Liliomfijának fel kell ráznia a hétköznapi gondok miatt beszűkült világot, és közben társat is kell találnia. Társulatának előadása különleges, egyedi, kísérletező színház, amely az alkotás erejével változtatja meg a világot. Hisz benne, hogy darabjaira hullott életünkből egy szebb, boldogabb, élhetőbb és szerelmesebb valóság teremthető.

Infó

LILIOMFI ExperiDance Román Sándor tánctársulata Nemzeti Táncszínház – Színházterem, január 14. és 15. este 7 óra.

Top 5

1. EGY LÓCSISZÁR VIRÁGVASÁRNAPJA

András drámája a Nemzeti Színházban január 10-én este 7-kor.

2. AZ UTOLSÓ TÍZ ÉV, BAJOR GIZI

Darvasi László színdarabja egy bátor díváról a Kamrában január 10-én este 7-kor.

3. SÍRPIKNIK

Vérbő tragikomédia a Thália Színházban január 10-én este 7-kor.

4. PETER ÉS JERRY

Állatkerti történet Nagy-Kálózy Eszterrel és Rudolf Péterrel a debreceni Csokonai Színházban január 11-én este 7-kor.

5. LÓSZÚNYOG

Monodráma Makszim Gorkij Az áruló című kisregényéből Lengyel Ferenc színpadi változatában és előadásában a Sufniban január 12-én és 13-án este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.