A rajzoló Gárdonyi

A Hold és csillagok című regény iratlapjain a címet áthúzta és fölé írta azt, hogy Egri csillagok.

Nevezték egri remetének is. Egri póknak nem. Nem érdemelte volna ezt, habár úgy szövögette ő is egri zárkózottságában gyönyörű regényeit,mint valami tudós, vén pók a hálóit. A hasonlat egyébként nem jutott volna eszembe, ha nem látom Hermann Ottó levelét Gárdonyi Gézához a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállításán egy bizonyos „egri pókról”, amelyről az író közölt cikket valamelyik pesti lapban, s a nagy természettudós pedig egy levélkében dicsérte a megfigyelés helyességét.

Gárdonyi egész életében megfigyelt: rajzolt, jegyzetelt. Természetről, emberi viselkedésről, nyelvről, művészetről. Az írás művészetéről és a legvégső bölcsességekről – mint Leonardo –, rejtett írással: általa kitalált, titkos jelekkel, „tibetűkkel”.

Ezekről sokáig azt hitték, okkult titkokat rejtenek, míg aztán 1969-ben meg nem fejtették őket.

Jegyzetlapjaival, rajzaival tele van az irodalmi múzeum róla szóló, új kiállítása, amely tulajdonképpen Gárdonyi öt-hat legismertebb regényére öltözteti rá gazdag relikviaanyaggal az életrajzi vonatkozásokat. És ez nagyon jól van így, mert szép és világos vezetést kapunk ezáltal a szerteágazó életműben. Ezeknek a legnagyobb műveknek persze bőven láthatunk a kézirataiból is. Az 1898-ban megkezdett Hold és csillagok című regény iratlapjain szemtanúi lehetünk, ahogy ezt a címet áthúzta és fölé írta azt, amit ma mindenki ismer: Egri csillagok. Látjuk az egri vár saját kezűleg rajzolt teknősbéka alakú alaprajzát. Ugyanígy rajzolta le később, az Isten rabjai írásakor a margitszigeti kolostor elrendezését vagy A láthatatlan ember fogalmazása idején Attilát.

Kevesen tudják, hogy festett is. Egykét olajképét, festőállványát a PIM-ben is láthatjuk most. Arckép, csendélet, alkonyi táj. Az Ida regényének főhőse, Csaba egy festő újságíró. Ez ő, a rajzoló Gárdonyi, a ki könyveiben is, a szavaival is csak rajzolt, rajzolt, rajzolt.

INFÓ

GÁRDONYI GÉZA KIÁLLÍTÁS Petőfi IrodalmiMúzeum 2012. október 2-ig.

TOP 5

1. APRÓK TÁNCA

Táncház, tánctanítás és kézműveskedés a Hagyományok Házában január 13-án délután 5-től.

2. DE MI AZ A VOMBAT?

Válasz a budapesti állatkertben minden nap reggel 9-től délután 4-ig.

3. XIII. VILÁGVELEJE FESZTIVÁL

Intimtorna Illegál, Irie Maf- a feat. Akkezdet Phiai, The Carbonfools, Brains, DJ Bootsie a Syma-csarnokban január 14-én este fél 8-tól hajnali 4-ig.

4. NÉPEK NAPJA: GÖRÖGORSZÁG

Történeti előadás, koncert, táncelőadás, néptánctanítás és filmvetítés az ÓKK Csillaghegyi Közösségi Házban január 14-én délután 2-től.

5. CSOKOLÁDÉTÚRÁK

Praliné túra és Fejedelmi túra a budapesti Csokoládémúzeumban.

FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.