Varázslók, robotok, kalózok

Nem túl jó hír a kreativitás híveinek: a folytatások esztendeje volt a tavalyi év. Vagyis az egyre makacsabbnak tűnő gazdasági válság alatt sem a stúdiók, sem a nézők nem nagyon kockáztattak, csak annak szavaztak bizalmat, ami már egyszer bizonyított. Amit szinte már látatlanban meg tudtak ítélni: a varázslós-robotos-kalózos látványorgiának. Valahogy így festett tehát 2011 pénztárcsilingelő szentháromsága. Ráadásul mindez 3D-ben, ami nem túl sokat ígér a hagyományos filmeknek.

Három alkotás is belépett a szűk, milliárdos klubba a bevételeket összesítő 2011-es listán. A Harry Potter-sorozatot lezáró epizód világviszonylatban 1328 millió, az alakváltó robotok kalandjait sorjázó Transformers-epizód 1123 millió, míg a Karib-tenger kalózromantikáját felélesztő legújabb történés 1014 millió dollárt csengetett össze. (Csak emlékeztetőül: 2010-ben ez két filmnek sikerült, a Toy Story harmadik részének, és egy „eredeti műnek”, a többszörösen feldolgozott Alice Csodaországban című alkotás Tim Burton-ös verziójának. Szintén 3D-ben. Tavalyelőtt Harry Potter bő negyvenmillióval maradt le egyébként a milliárdos klubtól.)

Ám míg 2010-ben az első tíznek csupán a felét tették ki a folytatások, tavaly már az első hétbe sem tudott beverekedni „önálló alapokra” épülő mozifilm. A negyedik helyen a Kung Fu Panda második része végzett (665 millió), ám ezt vélhetően nem fogja tudni tartani, hiszen a még most is játszott Alkonyat-sorozat záró részének első felvonása (Hajnalhasadás 1.) rohamléptekben közelít az ötödik helyről (jelenleg: 657 millió dollár összbevétel). A hatodik helyre került a gyors autók megszállottjainak filmje, a Halálos iramban című folyam immár ötödik adrenalindózisa (626 millió), majd a Másnaposok 2. vígjátékorgiája (581 millió) következik. És innen már a rajzfilmek uralják a mezőnyt. Nyolcadik a tévésorozatból önálló filmmé előlépő Hupikék törpikék (562 millió), melynek folytatása ilyen bevétel mellett szinte garantált. Utolsó előtti helyen a Verdák folytatása szerepel (560 millió), és végül a Rio zárja a sort (484 millió).

Még egyetlen mozinak van esélye beverekedni magát a top tízbe, ám az is sorozat. A Tom Cruise-zal felszerelkezett Mission: Impossible széria negyedik felvonása ugyan még „csak” 362 milliós bevételnél tart, de a küldetés nem tűnik lehetetlennek, már azért sem, mert a két ünnep között fedezte fel magának igazán a világ Ethan Hunt legújabb kalandjait. Ha a lendület még két-három hétig kitart, úgy ő lehet a tizedik a mezőnyben, s akkor a top tízben kilencre emelkedne a folytatások száma. És ez már azért is szép teljesítmény, mert nem bevételnövelő technológiával, hanem „kétdimenziósan” készült, vagyis tudatosan szembe ment a trenddel, miközben az első ötben négy alkotás is 3D-ben vonzotta be a nézőket. Kivétel az inkább a könnycsatornákra és nem a túlpörgetett látványra alapozó Alkonyat-széria.

A számokból nem nehéz kiolvasni, hogy mire számíthatunk az álomgyártól idén: még több folytatásra 3D-ben. S ha véget értek is a varázslótanonc mindent maga alá gyűrő kalandjai, még jócskán akadnak tartalékok. Visszatér például a hobbitokkal súlyosbított fantasy, és a Batman-széria sem tétlenkedik majd, miközben elkészült a Nyolcadik utas: a Halál című „űropera” előzményfilmje is a sorozatot anno elindító Ridley Scott rendezésében. S bár látszanak már a 3D-s technológia kifáradásának jelei, az is világos, hogy Hollywood igyekszik majd az utolsó centeket is kipréselni a térhatásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.