Kapkodó arculat

2012. január 1-jétől dinamikus műsorstruktúrával várja a tengerentúli és Kárpát-medencei nézőket a korábbi Duna2 helyén a Duna World – tette közzé a napokban a változást az MTVA. Hogy mennyire lesz dinamikus az új csatorna, az kétséges, hiszen a Duna World jó ideig szinte kizárólag a többi közszolgálati csatorna adásait ismétli, illetve veszi majd át.

A 24 órában látható Duna World elsődleges feladata a tengerentúli és a Kárpát-medencében élő magyarság tájékoztatása és igényes szórakoztatása. Ennek érdekében a nem európai kontinensen élő legnagyobb magyar közösségek, az amerikai és az ausztráliai földrész magyarjainak helyi időrendjéhez igazodva sugározza műsorát. A nézők a korábbinál sokkal bővebb áttekintést kapnak a magyar közszolgálati csatornák (Duna, m1, m2) műsorainak legjavából. A műsorkínálatban kiemelt szerepet kapnak a híradók és elemző háttérműsorok, az interaktív, élő adások, az MTV Ma reggel című közéleti magazinja, a Duna TV Kívánságkosár című szórakoztató műsora. A helyi idő szerinti esti órákban magyar sorozatokat, klasszikus tévéfilmeket, régi magyar filmeket, színházközvetítéseket, szórakoztató műsorokat is láthatnak a nézők.

A Duna TV múlt szerdai Híradójában Daru Gábor, a Duna World programigazgatója azt mondta, hogy a sugárzási rendben igazodnak az ottani főműsoridőhöz, tehát amikor itt Magyarországon jó reggelt kívánnak a reggeli műsorban a nézőknek, ugyanabban az időben Észak-Amerika nyugati partján esti, Ausztráliában délutáni tévézésre hívják a nézőket. Az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István szerint a csatorna legfontosabb feladata, hogy erősítse a nemzeti hovatartozás érzését a világban szétszóródott magyarságban. Január elsejétől az MTVA új műholdas rádiót is indít. A Duna Világrádió Magyarország legfontosabb politikai, kulturális eseményeiről számol majd be.

A Duna TV második csatornája 2006 közepén indult el, túl nagy port nem vert a magyar médiában az időközben Duna Autonómia névre keresztelt program. Az idén nyáron még arról volt szó, hogy Duna Art néven újul meg, de végül a Duna2 nevet kapta, amit három hónapig viselt, hiszen most vasárnaptól már Duna World néven szolgáltatnak.

A koncepciótlanságról, kapkodásról árulkodó folyamatos név- és struktúraváltoztatás a hazai sajtó kritikai elemeket még megfogalmaz(hat) ó részében értetlenséget váltott ki. Kulturális csatorna helyett ismétlőgép, papagájcsatorna lesz, mivel szinte csak ismétlések lesznek rajta – derül ki az Index cikkéből. Pedig a Duna2 eredeti műsorstruktúrájában az ismétlések, az ismeretterjesztő filmek mellett eddig valóban szerepeltek színházi és koncertközvetítések, de ez utóbbiak száma meg sem közelítette az Ókovács Szilveszter korábbi Duna TV-vezérigazgató – jelenleg a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa – által követendőnek tekintett Arte és Mezzo kínálatát. Volt viszont minden hétköznap este saját kulturális vitaműsora, Éjjeli őrjárat néven, amelyet először Veiszer Alinda és Teszári Nóra vezetett. Ahogyan azt lapunkban megírtuk, Teszári Nórát úgy küldték el november közepén, hogy közben óriásplakátokon, tévés és rádiós reklámszpotban reklámozták vele a csatornát. Teszári Nóra helyére Al Ghaoui Hesna, a köztévé külpolitikai riportere ülhetett be, de csak kevés adásban szerepelt. Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index kérdésére azt válaszolta, hogy ugyan az Éjjeli őrjáratot sikeres műsornak tartják, de nem folytatják egyik adón sem. A kommunikációs igazgató szerint a Duna2 nézettsége a korábbi Duna Autonómiához képest nőtt, és most abban bíznak, hogy a Duna World tovább tudja ezt fokozni.

Ha azt vesszük, hogy az m1 ismétlőcsatornája az m2, a Duna World pedig alapvetően az m1, m2 és Duna TV programjából tallózik, akkor a közmédia négy csatornájából január egytől csak kettő vetít saját gyártású műsorokat – miközben az MTVA jövőre 77,4 milliárd forintból gazdálkodhat. Ez a pénz több mint az idei keret, de a növekmény alapvetően nem a kultúrát szolgálja, hanem például a sporttal kapcsolatos kiadásokat. A 2012 és 2016 közötti időszakra például hárommilliárd forintba kerül az Forma–1-es jogdíj az MTV-nek, a műsor készítésére pedig további kétmilliárdot szánnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.