Autók, pipák,életek

A humor vagy megvan valakiben, vagy nincs meg.

„A humor a dolgokkal szembeni egyfajta látásmód, viszony vagy érzés, mindenekelőtt velünk született adottság, valakiben vagy megvan, vagy nincs meg” – írja Federico Fellini egyik filmtörténeti eszmefuttatásában.

Fellini mellett a XX. század mozija számos egyéni látásmódú és érzékenységű, a különös adottság birtokában lévő figurával ajándékozta meg a közönséget: Chaplinnel, a Marx fivérekkel, Alberto Sordival, Woody Allennel.

A felsorolásból nem maradhat ki a csak hat nagyjátékfilmet készítő, ám a világ filmművészetében így is a legnagyobb komédiások között számon tartott Jacques Tati, akinek munkáját ezúttal az Örökmozgó Filmmúzeum vetíti. A pipázó, esernyőjével és hosszú végtagjaival mit kezdeni nem tudó Hulot úr karaktere először az 1953­-ban bemutatott Hulot úr nyaral című vígjátékban jelent meg, amelyet a Nagybácsim és a Playtime követett, az Örökmozgóban a sorozat utolsó darabját, az Hulot úr közlekediket nézheti meg a karácsonyi őrületet kiheverni vágyó filmkedvelő.

Hulot úr az amszterdami autókiállításra készül, a Renault gyár új remekét, a kempingezésre tervezett, zseniális találmányokkal – többek között kormánygombba szerelt villanyborotvával – ellátott modellt kell bemutatnia. A film az utazás történetét meséli el, hasonlóan Tati korábbi alkotásaihoz, itt is kevés és lényegtelen párbeszéddel, inkább a helyzetkomikumra és az autós kultúra megfigyeléseire alapozva.

Finom iróniával mutatja a francia kamionsofőröket, a fontoskodó holland motoros rendőröket, a sportkocsiban száguldozó angol dívákat és a szemüvegszárukat rágcsáló belga úrvezetőket. A képsorokat korabeli marseille-i dzsesszdallamokra felfűzve olyan könnyedséget varázsol a vászonra, amelyet csak a legnagyobbak tudtak: Chaplin, Fellini, Sordi, Allen – és Jacques Tati.

Infó

HULOT ÚR KÖZELEDIK Francia film az örökmozgó Filmmúzeumban december 28­ án délután fél 5­kor.

Top 5

1. FILM - KIKÖTŐI TÖRTÉNET

Aki Kaurismaki legújabb remeke.

2 FILM - AZ ÉLET NÉGYSZER

Olasz–francia juhászdráma.

3. FILM - HABEMUS PAPAM!

Vígjáték a Szentatyáról.

4. FILM - LAZA ESKÜVŐ

Spanyol humor unokatestvérekkel.

5. FILM - A REND ŐRE

Izraeli történet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.