Aranypille és Vízenpál

Az asszony rögtön kifizette a halat, s avval ment, hogy elkészítse. Kezdte kettőbe hasítani, hát egyszer arra lesz figyelmes, hogy egy kicsi kéz gúvad ki a halból. Bontotta tovább, hát olyan gyönyörű leányka került elé, hogy párja nem volt az egész világon. Úgy megörült az asszony, hogy azt sem tudta, merre legyen, mit csináljon. Mindjárt ölbe vette a leánykát, s kezdte megfüröszteni.

Ahogy fürösztötte, egy darabocska arany maradt a tálban. Na, de ettől a perctől kezdve úgy nőtt a leányka, mintha húzták volna. Másnap a szabómester már ment a szomszédba. – Szomszédasszony, legyen szíves, jöjjön velem, mert nézze, született egy kicsi leánykánk, legyen a keresztanyja!

Reggel a királyleány és a királyfi mondták az apjuknak: – Na, édesapám, mind a ketten párt választottunk. – Azt kérdi a király a fiától: – Hát ki lesz a te feleséged? – Aranypille –azt mondja –, a szabómester leánya. – Akkor a leányától is megkérdezte: – Hát te ugyan kit választottál ki magadnak? – Én Vízenpált – azt mondja –, a suszter egyetlen fiát.

INFÓ

MESÉLJ NEKEM TESTVÉREK RŐL ÉS BARÁTOKRÓL (A Manó Könyvek sorozata az újságárusoknál kapható.) A Mesélj nekem sorozat hetedik kötete. (A rajzokat Szalma Edit készítette.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.