Kortársunk: Mephisto

Már otthon is a lehető legjobb képminőségben nézhetjük Szabó István Mephisto című filmjét, amelyet karácsony előtt hozott ki DVD-n a nemzeti digitális archívum (MaNDA). A fölújított kópia, ahogy mondani szokás, szebb, mint új korában volt, a mű pedig ma éppúgy aktuális, mint bemutatója idején, 1981-ben.

Klaus Mann híres regényének magyar–német–osztrák koprodukcióban készült adaptációja egy korszak filmes csúcsteljesítménye, méltán kapott Oscar-díjat. A stáb mesterfokon közreműködő tagjain kívül – mint például a látványt tervező Romvári József vagy az operatőr Koltai Lajos – kiváló a színészi gárda, többségében ugyancsak magyarokkal, noha a két főszereplő külföldi: a Hendrik Höfgen színészt alakító Klaus Maria Brandauer és a náci tábornagyot megjelenítő Rolf Hoppe. Utóbbiak vállukon viszik a mozit, figurájuk valósággal beleég a néző emlékezetébe.

Szabó a Mephistóban tudta legmagasabb fokon jellemezni nemcsak a fasizmus, hanem általában a XX. századi diktatúrák természetét, érzékeltetve a bonyolult emberi, pszichikai összefüggéseket is. Höfgen kívülről irányított, önimádó értelmiségi, aki – akár a színpadon – az életben is mások által előírt szerepeket alakít. Betegesen vágyik mindenki elismerésére, és mivel ez nem sikerülhet, fokozatosan föladja önmagát. Egyre inkább a politikai hatalom lakájává válik. Szabó e figurával figyelmeztetni akart a delelőjén túljutott Kádárkorszakban, és változatlanul figyelmeztet ma is. Ugyanakkor föl lehet fedezni benne az önreflexiót, különösen azután, hogy fény derült a rendező múltjának sötét foltjára, ügynöki tevékenységére.

A Mephisto-film, különösen itt, Kelet-Közép-Európában, örök darab, etalon. Kár, hogy a lemez kiegészítő extrája hiányérzetet kelt. Nem érdektelen az a tévéinterjú-részlet, amelyben Szabó elmeséli, hogyan választotta ki Brandauert a szerepre, és mennyire fontos számára a filmen az emberi arc. Ám egy ilyen jelentős művel kapcsolatban születhettek még olyan, kevésbé ismert mozgóképes dokumentumok is, amelyeket érdemes lett volna közzétenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.