Kínai figurák

Mintha egyenesen egy cirkuszi világválogatottat látnánk most Budapesten.

Lássuk a címeket: A poharazgató szépség, Xiang Yu’s császár búcsúja, Káosz a mennyországban, Mu ezredes hölgy átveszi az irányítást. Ha a kedves olvasó most azt gondolja, hogy valami szür­reális színházi előadás felvonásait soroltuk, téved. A fenti címek a Fővárosi Nagycirkusz éppen aktuális, FENMO című műsorából valók, melyet a Jinan városából érkezett kínai akrobatacsoport vezet elő a nagyérdeműnek. A kínai akrobaták fő csapásiránya a hajlékonyság és az elképesztő ügyesség, utóbbi hol valamiféle akrobatamutatványban csúcsosodik ki, hol meg a zsonglőrtudományban.

A kínai artisták előadása valódi csapatmunka, egyszerre és sokan vannak a színpadon, hogy aztán átmenetileg hol egyikük, hol másikuk váljon főszereplővé. A kínai artisták a világ legjobbjai, a Fővárosi Nagycirkuszban bemutatott műsoruk káprázatos, világszínvonalú. Sőt. Mintha egyenesen egy világválogatottat látnánk, köztük a világ legjobb ernyő-, kalap- vagy kendőzsonglőreit, a földkerekség legjobb karikaugróit, akiknek teljesen mindegy, hogy milyen kicsi és milyen magasságban van a karika, amelyen át kell ugraniuk, a világ leghajlékonyabb mutatványosait, és a mit bír a gerinc problematikát e helyütt csak azért nem feszegetjük, mert nem kívánunk magas labdát adni azoknak az internetes politikai kommentelőknek, akiknek, mint Pistikének, mindenről az jut az eszükbe...

A 40 kínai artista tradicionális alapokon nyugvó, mégis korszerű műsora tökéletes, zenéjük kiváló, a régmúltat idéző maszkok, kosztümök szemet gyönyörködtetőek. A jinani artistákat a bemutatót követően felállva, tízperces vastapssal és ovációval ünnepelte a publikum. A siker október eleje óta töretlen, s bár jövő év február 2. és 6. között a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sem lesz kispályás, ki tudja, azt követően mikor láthatunk efféle fantasztikus műsort mifelénk. A jinani artistáké mindenesetre december végéig látható a Fővárosi Nagycirkuszban.

Infó

FENMO, A JINANI AKROBATACSOPORT ELŐADÁSA

a Fővárosi nagycirkuszban január 1-jéig. (24-én délelőtt 11-kor is.)

Top 5

1. CIPŐSDOBOZ AKCIÓ

Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági akciójának záróeseménye a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertje a Budapest Sportarénában 19-én este 7-kor.

2. VÖRSI BETLEHEM

Európa legnagyobb, ötven négyzetméteres templomi betleheme a vörsi római katolikus templomban.

3. ADVENT A NATÚRPARKBAN

Kézműves karácsony Kőszegen a Natúrparkban december 23-ig.

4. NEGYED 6 NEGYED 7 FESZTIVÁL

A hanuka nyolc napján a zsidó negyed közösségi terein, szórakozóhelyein és kulturális központjaiban.

5. KARÁCSONY A KASTÉLYBAN

Iparművészek karácsonyfái, Méz -édes karácsony kamarakiállítás a nagytétényi kastélyban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.