Dörner ellen demonstrál Európa?

Az Új Színház ügyének még nincsen vége – mondta Márta István, a teátrum február 1-jével távozó igazgatója egy keddi háttérbeszélgetésen Budapesten. Az LMP október 13-án beterjesztést juttatott el Pesti Imre kormánymegbízotthoz, amely törvényességi vizsgálatot kezdeményez az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat ügyében: erre elvileg még karácsony előtt meg kellene születnie a válasznak. Csakhogy időközben Márta István elfogadta Páva Zsolt pécsi polgármester felkérését, hogy ő legyen a Zsolnay negyed ügyvezető igazgatója február elsejétől. A helyi közgyűlés csütörtökön dönt az ügyben.

Márta határozottam cáfolta, hogy az ő felkérésével Páva Zsolt, a Fidesz vagy a kormány üzent volna Tarlós Istvánnak, és azt is, hogy pécsi kinevezése valamiféle kárpótlás, jóvátétel volna az elvesztett igazgatói székért cserébe. Egyelőre nem tudja még, újra megpályázná-e a Paulay Ede utcai színház vezetését, ha a főpolgármester újra kiírná. Az igazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet a győztes Dörner György pályázatának egy mondatára, amely kijelentő módban arra utal: „a főváros átfogó vizsgálatot tart, amennyiben sikeres lesz a pályázata”. A pályázat leadási határideje után egy nappal, augusztus 30-ánMártameg is kapta a főváros levelét, amelyben mindenre kiterjedő belső vizsgálatot irányoztak elő. Vajon honnan, miképpen tudhatott Dörner hamarabb a vizsgálatról, mint a színház hivatalban lévő igazgatója?

Az igazgató elmondta: német és osztrák szervezetek, illetve személyek éppen most készítenek egy memorandumot az Új Színház ügyében, amely még karácsony előtt eljut majd a kulturális és a politikai élet szereplőihez, és ha minden igaz, február 1-jén, az új igazgató hivatalba lépésének napján Európa összes színházában felolvassák. – Jólesik a szolidaritás, büszke is vagyok rá, de nagyon kellemetlen, rossz és buta helyzetben vagyok –mondta Márta István, majd hangsúlyozta: ő egyetlen, az Új Színházért, illetve a Dörner-pályázat elfogadása ellen szervezett tüntetés-megmozdulásdemonstráció szervezésében sem vett részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.