Nyomot hagy

A költőnek képzelhetik magukat, aki azon a délelőttön leült egy asztalhoz, és papírra vetette előző nap írt versét.

Rádió, televízió és kivált az internet nélkül már el sem tudnánk képzelni, hogyan csillapítanánk információszomjunkat. Pedig tudjuk, két századdal ezelőtt csak a nyomtatott sajtóból értesülhettek az emberek a világ alakulásáról. Ahogyan ma a világháló, akkor az egyre szélesebb körben hozzáférhető napilapok, folyóiratok, periodikák és könyvek formálták át gyökeresen amindennapokat. A polgárság kialakulásában fontos szerep jutott nyomdászoknak és kiadóknak. A leghíresebb köztük a reformkori Magyarországon a német származású Heckenast Gusztáv volt. Születésének kétszázadik évfordulójára az Országos Széchényi Könyvtár kiállítást szervezett.

Heckenast élete során ezerháromszáz kiadványt jelentetett meg, kilencszáz magyar nyelvű volt köztük. Jócskán hozzájárult a magyarul olvasó közönség kialakulásához, ami különösen fontos volt egy olyan korban, amikor a német nyelvet preferáló Habsburgok vasszigorral ellenőrizték a lap- és könyvkiadást. A legnagyobb példányszámot szépirodalmiművekből adta el, de nyomtatott nyelvkönyvet, szótárat, enciklopédiát, természettudományi kiadványokat, valamint gyermek- és ifjúsági irodalmat is.

A szervezők a kiadványok mellett számos ínyencséget is bemutatnak, mint Arany János Toldi estéjének első kéziratváltozatát vagy az ugyancsak Heckenast nyomdájában készült, a szabadságharc idején forgalomba került Kossuthbankókat. Az igazi kuriózum viszont az eredeti, sassal díszített, Columbia gyártmányú vassajtó, amelyen Heckenast és társtulajdonosa, Landerer Lajos nyomtatta ki 1848-ban a márciusi ifjak 12pontját.

Ha iskoláscsoport jelentkezik, egy nyomdászmester megmutatja, hogyanműködött a vassajtó. Beleképzelhetik magukat a költő helyébe, aki azon a délelőttön leült egy asztalhoz, és gyöngybetűkkel papírra vetette előző nap írt versét. A fáma szerint, ahogy az első versszak végén leírta, „hogy rabok tovább / Nem leszünk!”, már adta oda szedésre, ő meg folytatta a körmölést. Az utolsó strófát már egyenesen a szedőnek diktálta, hogy minél gyorsabban kinyomtathassák a teljes Nemzeti dalt.

Infó

VÁLLALKOZÁS, KULTÚRA, POLGÁROSODÁS Heckenast Gusztáv-emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban március 30-ig (a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával).

Top 5

1. AMERIGO TOT: MESÉLŐ TÁRGYAK

Magyarországon eddig még nem látott művek a Koller Galériában.

2. DOSTALGIA

Harmincéves a PC, tisztelgés a mikroprocesszor előtt a Közlekedési Múzeumban.

3. KAISER OTTO: RODIN SZERELME

Tunyogi Henriett balettművészérzéki pózokban az Alexandra Könyváruház fotókiállításán.

4. FÜLÖP GÁBOR: VÍZ SZOBROK

az acb Kortárs Művészeti Galériában.

5. A ROCK AND ROLL OF FAME MAGYAR JELÖLTJEI

drMáriás a Ráday utcai Erlin Galériában és a Galéria IX­ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.