Mesés mannák

A gyerekekről szólnak a gyerekkönyvek. A gyerekek meg mindent tudnak. Például főzni is.

Hogy a tarhonyás csirkecomb vagy a szalagos fánk elkészítését is rábízhatjuk a gyerekünkre, azt azóta tudom, amióta a séf Bereznay Tamás receptjei alapján megjelent a Boook Kiadónál a Mesék a konyhából című kötet. Hécz Attila főzte ki a könyvhöz a kulináris kalandokat, és Csikós Viktória illusztrálta a végső soron mindig a konyhába vezető történeteket.

A fazék mellett köt ki a Pagony Kiadó rosszcsontja, Szutyoksári is, aki – pont, mint Marék Veronika Csúnya kislánya – hadilábon áll a fürdéssel, és a legjobb szándéka ellenére mindig galiba történik vele. Az anyu beteg című meséjében is csak egy kis paradicsomlevest akar turmixolni, végül abban fürdik meg apu, az orvos és az ápolónő is.

Legalább ekkora nehézségekkel kell megküzdenie A legcsinosabb óriásnak, aki a Pagony Kiadó leporellójában ered neki való nyakkendő és pantalló után – később pedig rájön, hogy a jó szíve még szép ruháinál is boldogabbá teheti. A Rumini szerzőjének, Berg Juditnak az utóbbi években nem kell komolyan aggódnia új kötetei fogadtatása felől. Nyilván így lesz ez A két kis dinóról, Trikóról és Nyammról szóló kalandokkal is. A klasszikusok kedvelőinek ajánljuk az Egmont Kiadó szokatlan kötetét, A balettmesék képeskönyvét, amelyhez CD-t csomagoltak, rajta a Csipkerózsikából, A hattyúk tavából és a Diótörőből vett részletekkel.

Vagy ott A csuka parancsára című kötet aManó Könyvektől: Boldizsár Ildikó orosznépmese-válogatása Kun Fruzsina barátságos festményeivel. Az idei karácsonyi szezon díjnyertese azonban számomra – leginkább illusztrációi miatt – az ugyancsak Manóéknál megjelent Cinege Mici meséi: Laposföld királya új udvari bolondját keresi, s a versenyben lány létére a bohókás Mici is elindul. Serpenyőcipővel csúszkál a palotáig a hómezőben.

INFÓ

KARLA SCHNEIDER CLAUDIA CARLS Cinege Micimeséje Manó Könyvek – Könyv, amelyben változnak a női és fér szerepek.

TOP 3

1. KIMONÓK ÉS YUMI

a japán kokeshi babákról szóló két míves kötet a Móra Kiadónál jelent meg nemrég.

2. ÁLOMSZÉP ZENE BABÁKNAK ÉS MAMÁKNAK

Három CD-n hallhatók Bizek Emi zeneszerző csecsemőknek írt dallamai.

3. A VILÁGMINDENSÉG KÖNYVE

gyermekünk első enciklopédiá ját a Móra Kiadó ajánlja.

Illusztréció: Claudia Carls
ILLUSZTRÁCIÓ: CLAUDIA CARLS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.