Papíron alakul az Andrássy-negyed

Habár az állam által fenntartott kulturális intézményekben, köztük az országos múzeumokban épp ezekben a napokban kapja kézhez a felmondólevelét minden negyedik-ötödik ember, a Szőcs Géza kulturális államtitkár által keddre meghirdetett sajtóbeszélgetés nem a napi gondokkal foglalkozott: ellenkezőleg, az úgynevezett Andrássy-negyed szerencsés esetben is mintegy húsz év alatt megvalósítható fejlesztési koncepcióját taglalta.

Idén februárban a kormányzat a kezdés előtti utolsó pillanatban fújta le a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítését, majd meghirdette egy új múzeumi épületegyüttes megvalósítását a Városliget szélén. Októberben ehhez kapcsolódva a kormány a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti „újraegyesítéséről” is döntött, az új intézmény vezetője, Baán László főigazgató pedig kormánybiztosi megbízást kapott a projekt előkészítésére és a teljes múzeumi rendszer „áttekintésére”.

Jövő június végéig kell dönteni arról, hogy mely intézmények kerülhetnek az új múzeumi negyedbe – a Szépművészeti és a Galéria anyagából alakítandó Új Képtár mellett a jelenleg Kecskeméten, alapítványi keretek között működő fotómúzeum szokott még szóba kerülni –, és 2013 őszén szeretnék kiírni a nemzetközi tervpályázatot. 2012 vége a határideje ugyanakkor az úgynevezett Andrássy-negyed koncepció kidolgozásának.

Szőcs Géza szavaiból kiderült: az Andrássy-negyed a Városliget már működő intézményeire és az Andrássy út környékén fellelhető, zömmel állami tulajdonban lévő, kulturális célra hasznosítható ingatlanokra alapozna. Számos igen tetszetős példa is elhangzott, miközben az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tulajdonviszonyok pontos felmérése és a költségkalkuláció is a jövő feladata. Így tehát gondolatkísérletként hallhatott a sajtó arról, hogy a Néprajzi Múzeum ideális helye lenne a MÁV üresen álló Andrássy úti irodaháza, vagy hogy a Kassák Múzeum méltó elhelyezést nyerhetne egy modern stílusú, Bajza utcai villában. Szó esett a Nyugati pályaudvar eddig bontásra szánt vasbeton Hargita csarnokairól, amelyeknek a műemlékké nyilvánítását és műszaki múzeumi hasznosítását szorgalmazza az államtitkár. De ugyanezzel a konkrétsággal került szóba a kisföldalatti remíze (Vasarely Múzeum), akárcsak a magántulajdonban lévő Szent Szív iskola és az egykori Balettintézet is.

Az államtitkár mondandójából a vájt fülűek két információt mindenképp leszűrhettek. Egyrészt, hogy a budai Vár kiürítése mellett a Kossuth téri egykori Kúria – ma Néprajzi Múzeum – kiköltöztetése is ismét napirendre került. Másrészt, hogy a Szépművészeti és a Galéria összeolvasztásával nem ér véget az intézményi integráció: a jelek szerint szóba került már a Néprajzi beolvasztása a szentendrei Skanzenbe, illetve az évtizedek óta kiállítóhely nélkül működő Magyar Építészeti Múzeum egybegyúrása az örökségvédelmi szervezet valamelyik alegységével.

Ezen konkrétumok mellett azonban mindössze annyit sikerült megtudni, hogy az új múzeumnegyed előkészítésére 150 millió forint áll rendelkezésre, s hogy a megvalósítást továbbra is EU-s forrásból képzelik el az illetékesek. Ami viszont az álmodozást illeti, az államtitkár abban láthatóan meglehetősen messzire jutott. A sajtótájékoztatón némi meglepetést keltve szóba került például a kisföldalatti kocsijainak visszacserélése az eredetiekre, a Dunán a középkorban használatos repülő komp helyreállítása, akárcsak az Andrássy-szobor ügye. Ez utóbbit Szőcs Géza az Andrássy út elején, az Erzsébet téren állítaná fel, s mivel a háború után megsemmisült, az is eszébe jutott már, hogy esetleg „üvegszerű anyagból, huzalokból” rekonstruáltatná, jelezve, hogy ez az elpusztult szobor fantomja. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert a kormány jelenlegi álláspontja szerint a Kossuth tér 1944-es állapotát szeretnék helyreállítani, amelynek része az Andrássy-szobor is. Igaz, a helyén látható József Attila-emlékről épp Szőcs Géza jelentette ki, hogy nem híve az elmozdításának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.