Szentendrén lesz az új alkotóművészeti központ

– Eddig is állami tulajdon volt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vagyona, az marad a szervezet megszüntetése után is, és a magyar alkotóművészeket fogja szolgálni – mondta lapunk érdeklődésére Kriza Zsigmond miniszteri biztos, akit a MAK megszüntetésével és a helyébe lépő új nonprofit kft. alapításával kapcsolatos teendőkkel bíztak meg.

A korábban ügyvédi praxist folytató, jelenleg a kulturális államtitkár kabinetirodáján dolgozó – és átmenetileg a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatói feladatait is ellátó – biztos a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) korábbi vezetésének lapunkban is megjelent állítására reagált, melynek lényege, hogy a Képcsarnok a maga műtárgyvagyonával és galériáival, az Akadémiai Nyomda, az alkotóházak és a pesti Palme Ház „művészvagyont” képez, amelynek „kiszervezése” állami kft.-be az alkotóművészek felügyelete alóli elvonást jelenti. A kormány májusban döntött a MAK megszüntetéséről és egy alkotóművészeti nonprofit kft. létrehozásáról. A miniszteri biztos úgy véli, ezt részben az indokolja, hogy a testületi döntéshozatal elmossa a személyi felelősséget; részben pedig az, hogy a MAK kuratóriumában nem voltak ingatlanhasznosításban jártas szakemberek, a kellő szakmai tudással fölruházott egyszemélyi felelős vezetés hatékonyabb lehet.

A városligeti Palme Ház is a sorsára vár
A városligeti Palme Ház is a sorsára vár

Mint megtudtuk, bonyolult előkészítés után a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t november 22-én bejegyezte a cégbíróság. Ezt követően kérik a bíróságtól a MAK megszüntetését. A közalapítványi vagyon – a cégek kivételével – a Hornyák Tibor ügyvezető irányításával létrejövő új kft.-hez kerül, melynek tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz, de az alapítói jogokat a nemzeti erőforrás miniszter gyakorolja. Hasonló a helyzet a szintén az MNV Zrt.-hez kerülő Képcsarnok Kft. esetében. A martonvásári Akadémiai Nyomda felett a közigazgatási és igazságügyi miniszter lesz a joggyakorló (a tulajdonos ez esetben is az MNV Zrt. lesz), e céget beolvaszthatják a KIM-hez tartozó közlönykiadóba.

Az új alkotóművészeti kft. székhelye a szentendrei művésztelep. Az általa működtetett ingatlanok – az alapító okirat szerint – továbbra is színvonalas művek létrejöttét, azok megismertetését és egyéb támogatások nyújtását szolgálják. A kedvezményezettek hazai és határon túli magyar művészek, írók, kritikusok lehetnek. A MAOE és az állam közötti korábbi viták rendeződtek, ma már az egyesület sem vitatja, hogy a kedvezményezettek köre nem csupán a MAOE-tagságot jelenti.

Kérdésünkre Kriza Zsigmond leszögezte, semmilyen jel nem utal arra, hogy politikai vagy más alapon megkülönböztessenek művészeket, művészcsoportokat abban, hogyan férhetnek hozzá a kedvezményekhez. Ha van ilyen félelem, az alaptalan – tette hozzá. A kft. szabályos és rendeltetésszerű működését felügyelőbizottság fogja ellenőrizni, amelynek tagja lesz Aknay János festőművész, a MAOE elnöke, más művészeti és gazdasági szakemberrel együtt.

Megkérdeztük a miniszteri biztost, tőle származnak-e azok a belső információk, amelyek alapján L. Simon László képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottsága és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt följelentést tett a közelmúltban a MAK működésével kapcsolatban. Kriza tudomása szerint az ügyben elrendelték a nyomozást, annak lezárultáig semmilyen felvilágosítást nem kívánt adni.

Hornyák: A feladat gazdasági jellegű

A 35 éves Hornyák Tiborról, az alkotóművészeti kft. ügyvezetőjéről megtudtuk, eredetileg közlekedésmérnök. Ügyvezetője az egyetemi média hirdetési felületeinek közös értékesítését végző kulturális közhasznú társaságnak, és közreműködik a kommunikációs kampányokat szervező Shortcut Communication nevű cég munkájában. L. Simon László javaslatára jelölte ki az új feladatra a minisztérium. Mint elmondta, eddig nem dolgozott művészeti területen, feladatát nem is művészeti, hanem gazdasági jellegűnek tartja: például mielőbb fel kell újítani az alkotóházakat és a Palme Házat, ehhez uniós pályázatok révén szeretne pénzt előteremteni.

Mint mondta, az alkotóházak minden alkotóművész előtt nyitva állnak, ebben a művészeti szervezetekre, köztük a MAOE-re fog támaszkodni, de egyénileg is lehet majd kérni beutalót. Elképzelései között szerepel a szentendrei művésztelepen levő galéria életre keltése. Együttműködést tervez a továbbiakban az önálló állami vállalatként működő Képcsarnok Kft.-vel, amelynél letétben marad a MAK-tól az alkotóművészeti kft. tulajdonába kerülő műtárgyállomány. Ami pedig az új kft. állami támogatását illeti, mindössze annyit sikerült megtudni, a minisztérium „fontosnak tartja, hogy a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. elindításához és jövő évi működéséhez meglegyen a szükséges költségvetési támogatás”.

Bezárás előtt kiürülhet a MAK

Május óta semmilyen állami támogatást nem kapott a MAK, amelynek munkatársaira – a hivatalos megszűnésig – fontos feladat vár a közalapítványi vagyon elrendelt átadásában – tudtuk meg Sári Csaba kuratóriumi elnöktől. Bár megküldték a kért adatokat, a nemzeti erőforrás tárcától nem kaptak finanszírozást. Az elmúlt hónapot már a Képcsarnoktól kényszerűen fölvett kölcsönből vészelték át. Most már sürgős intézkedésre van szükség – közölte az elnök, aki az átalakításról annyit jegyzett meg: korábban ígéret hangzott el, hogy a „művészvagyont” egyben tartják. Úgy látszik, mégsem ez történik, hiszen a martonvásári nyomda, amelynek az ingatlana is jelentős értéket képvisel, a hírek szerint más tárcához kerül anélkül, hogy a művészeti területet kárpótolnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.