Három robot kerestetik

Mindenki számára hozzáférhető online katalógusként egyesítették a Magyar Országos Közös Katalógus és az Országos Dokumentum-ellátó Rendszer adatbázisát. Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet megbízott igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Debreceni Egyetem e pillanatban is zajló fejlesztésének köszönhetően ma egyetlen ponton – az www.odrportal. hu webcímen – 54 könyvtár dokumentumállományáról tájékozódhatnak az országlakók.

A közös katalógus- és lelőhely-adatbázisban mindösszesen nagyjából négymillió könyvről, folyóiratról, kottáról, térképről, hangfelvételről és filmről talál bibliográfiai adatokat az érdeklődő, a folyóiratok száma kétmillió. A rendszer azt is megmondja, hogy az adott dokumentum mely könyvtár(ak)ban, hány példányban lelhető fel, mely helyeken kölcsönözhető.

Az is nyomon követhető, hogy az áhított könyvre, folyóiratra (stb.) leadott kérés teljesítése hol tart. A keresőhöz ügyfél-azonosító tartozik, ezzel később a fizetős másolatkérésre ismód nyílik. Amiben viszont nincs újdonság: a dokumentumokhoz személyesen vagy a posta közreműködése révén juthat hozzá az olvasó.

Elsőre némileg az is atavizmusnak tűnik, hogy miközben külföldön magukat a dokumentumokat igyekeznek online hozzáférhetővé tenni, nálunk az a hír, hogy online katalógust építenek – nincs itt ellentmondás? – kérdeztük az OSZK e-szolgáltatási igazgatójától. Vonderviszt Lajos szerint nincs, a fejlett világon mindenhol létezik ilyen vagy hasonló katalógus, amely egyúttal (mindenhol) az országos, tömeges digitalizálás alapja is: tudni kell, mi, hol van. Ráadásul – jegyezte meg – még a legszerencsésebb államok sem mondhatják el magukról, hogy úgy haladnak, ahogy szeretnének.

Kétségtelen viszont, hogyMagyarország digitalizálás terén nagyon nem áll jól, az elektronika mindenekelőtt az állománymegóvást szolgálja, az OSZK 9 milliós dokumentumállományának például eddig csak egy töredékét, néhány tízezer tételt sikerült webesíteni. Az ok természetesen a pénzhiány: kézi erővel végzik a munkát, mert automata szkennerre nem telik. Első körben legalább három robotszkenner kellene ahhoz a Nemzet Könyvtárának, hogy beindíthassa a tömeges digitalizálást, vagyis, hogy legalább a legnépszerűbb, legfontosabb dokumentumokat elérhetővé tegye a világhálón; ezek durván 60-80 millió forintba kerülnének, ez most elérhetetlenül sok pénz, aligha lesz tehát tartható a 2015-re kitűzött határidő. Az uniós hozzájárulás esélye is csekély, így az OSZK minden követ megmozgat, hogy támogatókat találjon –biztosított Vonderviszt Lajos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.