Összefonódások

A Fonó Budai zeneházban és lemezkiadóban rátaláltak azokra a művészekre is, akik elefántcsonttoronyba gubózás helyett megkeresik a slágereken edződött közönséghez vezető zenei utat.

Ilyen a Csík Zenekar. A kezdetben csak autentikus népzenét játszó csapat hoszszú évek óta jár át műfa­jok­ közötti határokon. Legújabb, Lélekképek­című,­vibrálóan ­sokszínű ­albumukon Lovasi Andrással, Kiss Tiborral,­ Ferenczi­ Györggyel,­ Pál­ István ­„Szalonnával”, ­Őze­ Áron színésszel és a Vivace Kamarazenekarral­járnak­ fent­ az ­égben,­ itt­ a ­földön­ és ­lent­ az ­alvilágban.­ Megjelennek Juhász Gyula szerelmes álmai és Beethoven Holdfény­ szonátája,­ amely­ Barcza­ Zsolt cimbalmos ­ötlete ­alapján ­találkozik egy kalotaszegi dallal, Kiss Tibor­ poklot­ mutat,­ a­ Közép-európai­ Hobo­blues ­pedig­ az ­örök­érvényű magyar valóságba ránt.

Lajkó Félix , a 18 évesen a magyar zenei életbe berobbant hegedűvirtuóz­ hisz­ a mesékben. A magyar organikus építészet mestere, Makovecz Imre azt az épületet szerette volna megépíteni, amely az emberiség kezdete ­előtt­ már ­állt.­ A ­transzcendenciához ­közel ­álló ­zenész ­és építész találkozásából született a Makovecz-turné ­című ­album.­ A­ mélyről­ feltörő­ érzelmek­és­ indulatok zenéje ezúttal a legjobb akusztikájú Makovecz-­épületekben szólt,­ majd­ készült ­belőle ­CD­ az időközben­ elhunyt­ építész­ emlékének ajánlva.

Dresch Mihály szaxofonosról ­régóta tudható, hogy népzenegyűjtő ,­és hangszerkészítéssel­ is­ foglalkozik.­ Tíz ­éven­ át ­tökéletesítgette magának a mély hangolású furulyát,­ amelyen­ a­ lyukak­ helyett­a­ szaxofonéhoz­ hasonló­ billentyűkkel­ muzsikálhat,­ és­ elnevezte fuhunnak.­ Ez­ adta­ a ­legfrissebb ­Dresch-album­címét ­is.­­

INFÓ

CSÍK ZENEKAR: LÉLEKKÉPEK Lajkó Félix: Makove Cz­turné Dresch Quartet: Fuhun. Fonó budai zenház – Fonó music Hall

Top 5

1. JUAN DIEGO FLÓREZ

A tenorok perui „koloratúrja” az Operaházban lép fel november 28­-án este fél 8-­kor.

2. ACCORD QUARTET

A Junior Prima díjas vonósnégyes koncertje a Bartók Béla Emlékházban november 29­-én délután 6­-kor.

3. CSILLAGH KATALIN ÉS MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR

Jótékonysági koncert a László kórház Démétér Alapítvány javára az Óbudai Társaskörben november 30­-án este 7-­kor.

4. BACH + JAZZ, BACH KICSIT MÁSKÉPP

Varnus Xavér és a Talamba Ütőegyüttes koncertje a nagykanizsai zsinagógában december 3­-án 3-­kor.

5. CIMBALIBAND ABLAKIMBA

CimbalibanD ablakimba lemezbemutató koncert a Millenáris Fogadóban december 3-­án este 8-­kor.

A Csík zenekar
A Csík zenekar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.