Kénjelentés

A meitnerium, mely utóbbi atomja 43 percig létezik csupán. Így ő az elemek tiszavirága.

Kalandozás a Világegyetem atomjai között alcímet viseli a könyv, s bevallom, a gimnáziumi kémiaórák megbízható unalma után kissé meglepőnek tűnt a felvetés, hogy bármiféle kaland is megbújhat az elemek között. És mégis. Mert a különös igényességgel összeállított (fotó)album majdhogynem képzőművészeti sztárként vezeti elő a molibdént vagy a lantánt.

Mintha legalábbis nonfiguratív szobrok, különös domborművek lennének a Természet nevű galériából. De jó azt is megtudni például, hogy a foszfor „igen gonosz anyag”, a fehér változata égette porrá a második világháborúban Hamburgot. Hogy a prométium úgy van, hogy szinte nincs,mert az atommag protonjai és neutronjai képtelenek lehiggadni, és emiatt az izotópok felezési ideje két és fél év. Vagyis az elemek neurotikusa csakhamar elpilled, kiillan a világból. Hogy a volfrámos lámpaizzó igazából hősugárzó, amely mellékesen némi fényt is szolgáltat. De azt is érdemes tudni, hogy a repülőgépipar mellett a kadmium a művészetre is nagy hatást gyakorolt: a kadmiumsárga az impresszionisták kedvenc színe volt ugyanis. S azt is, hogy a berkéliumnak a gyakorlati életben semmi haszna nincs, s hogy mekkora megtiszteltetés az einsteiniumnak, hogy a világ legnagyobb koponyája kölcsönözte neki a nevét. (Mint ahogy van fermium, mendelévium, nobélium és borium is. S bár szintúgy hasznavehetetlenek, de legalább megfogható mennyiséget sikerült belőlük összeszedni, míg a többiek csupán elméletben léteznek,mint például a hasszium vagy meitnerium, mely utóbbi atomja 43 percig létezik csupán. Így ő az elemek tiszavirága.)

Hasznos és szép könyv tehát a Kémiai elemek, ám minden dizájn mellett néha örvendtem volna, ha egy hatalmas hagyma képe helyett többet tudok meg például a büdössége miatt amúgy leszólt kénről...

Infó

THEODORE GRAY: KÉMIAI ELEMEK Officina, 240 oldal, 5999 forint

Top 5

1. EDE A LEVESBEN

Magvető. Cserna Szabó András és Fehér Béla gasztrokrimijei receptekkel.

2. FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG

Libri. Natalija Nyikityina őszinte történetei.

3. TEJMOZI

Magvető. Balla D. Ká -roly szokatlan szövegjátéka.

4. VÍZMŰVEK 

L’Harmattan Kiadó. Jean-Luc Outers belga író kvázi családregénye.

5. A MOSZKÁT CSALÁD

Új Palatinus. Isaac Bashevis Singer családregénye egy lengyelországi zsidó családról.

Ékszerkészítés Indiában
Ékszerkészítés Indiában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.