A túlélőmaci

Vészjóslóan sötét gyökérrendszerek között aztán meghökkentően hétköznapi pillanatokba botlunk.

Látható egy kép Chilf Mária kiállításán a Raiffeisen Galériában: egy kéményszerű építmény tetején játékmackó integet, odalentről járókelők, turisták fényképezik. A kép címe: Túlélő. Szép ez a macis kép, nagyon szép. Benne van Chilf érzékeny festői tehetsége, az a rá jellemző szelíd, ironikus párbeszéd, amit általában a világgal folytat, és benne van egy végső, nagyon emberi válasz a nagy, oktondi kérdésekre.

A Raiffeisen Galériában január első hetének végéig látható Chilf Mária Vakfolt című kiállítása. Az akvarelleken főként papírra csurgatott és gyökérszerűen szerteágazó tusfoltok adják az alapokat, ezek között a – talán mondhatjuk – vészjóslóan sötét gyökérrendszerek között aztán meghökkentően hétköznapi pillanatokba botlunk: szakértő pozitúrákban, háttal álló szakemberek szakértik a vajon mit. Vagy itt van a Próbaidős felnőttek című kép, amelyben a gyökérrendszer immár az ég felé terjed szét, és az alkalmi erdőrészlet előtt, háttal a nézőnek felnőttek állnak, és macis hátizsákkal a vállukon valamire várnak, valamit fontolgatnak. Láthatók aztán métereken át kígyózó, egyszerű sorban állók, alpintechnikával eget pucoló takarítók és menedzserek a szükségesnél több számmal nagyobb cipőkben.

Chilf Mária számos meghökkentő képrejtvénye, idézőjelbe tett pillanata, természetábrázolása alaposan feladja a leckét a nézőnek, aki azonban – mert a szelíd irónia álomkönnyűvé oldja a helyzetet – mégsem ijed meg ezektől, inkább ő maga is ábrándosan oldódik fel bennük. Chilf filozofikus, vicces, a kettőt összekoccintva viszont igenis komoly. A Raiffeisen Galéria pedig legújabb kiállításával megint értéket közvetít, ha tetszik, ez itt a reklám helye.

Ja, és szeretnék játékmackó lenni Chilf Mária képein.

Infó

Chilf Mária Vakfolt Raiffeisen Galéria, 2012. január 8-ig.

Top 5

1. HALPAPUCSOK TÁNCA

Szilágyi Erzsébet szobrász kiállítása az Artus Studióban.

2. BŐRREVOLÚCIÓ

Anh Tuan vietnami származású divattervező első önálló kiállítása az Erdész Galériában. halpapucsok tánca Szilágyi Erzsébet szobrász kiállítása az Artus Stúdióban.

3. BÁSTI-CSÁKÁNYI: KÉT NÉV - NÉGY SZÍNÉSZ

Básti Juli és Básti Lajos, Csákányi Eszter és Csákányi László – kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

4. CSENDDÉ LETT

Jung Zseni fotográfus kiállítása a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

5. RIPPL-RÓNAI JÓZSEF - GRAFIKÁK GYŰJTŐK KEZÉBŐL

Rippl-Rónai teljes grafikai munkásságát bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Chilf Mária: Próbaidős felnőttek
Chilf Mária: Próbaidős felnőttek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.