Snétberger New Generation

Snétberger mostanában mind gyakrabban zenél világsztárok helyett tehetséges fiatalokkal.

Snétberger Ferenc ma a világ egyik legjobb, legelismertebb gitárművésze, a dzsessz-, a kortárs és a világzene olyan sztárjaival játszott együtt, mint James Moody, Trilok Gurtu, Markus Stockhausen, Dhaffer Youssef, Richard Bona vagy Bobby McFerrin. Hosszú és kacskaringós út vezetett a szegénysorban élő, hétgyermekes, salgótarjáni, roma családtól a világhírnévig. Snétberger kicsi gyerekként örült, ha édesapja épp nem használta a tanításhoz a család egyetlen gitárját, vagy testvérei épp nem játszottak rajta, és végre kezébe vehette a vágyott hangszert,manapságmár egymesterhangszer-sorozat viseli Snétberger nevét. Azt a nevet, amelyet a gitárművész nemcsak zajos sikerű koncertjeivel tesz mind ismertebbé, hanem amely segélykoncertek, rasszizmus ellen létrejött fesztiválok húzóneve, valamint egy berlini és egy magyarországi iskolát is fémjelez, amelyet Snétberger Ferenc szegény sorsú, de tehetséges fiatal muzsikusoknak álmodott és valósított meg.

Az amúgy Berlinben élő Snétberger mostanában mind gyakrabban zenél világsztárok helyett tehetséges fiatalokkal, és talán igaza is van: ezek a közös muzsikálások alighanem több és mélyebb élményt adnak muzsikusnak, hallgatónak egyaránt,mint a profikkal való fellépések.

A Művészetek Palotájában november 21-én mutatkozik be a Snétberger New Generation elnevezésű együttes, amelynek már létrejötte is különös: Snétberger a YouTube-on fedezte fel Albert Orgon és Kovács Gábor duóját, melynek tagjai sajátos felfogásban játszanak dzsessz örökzöldeket, hívta őket zenekarába, miként a húszesztendős Bodóczki Ernőt is, aki basszusgitáron játszik, a Zeneakadémia klasszikus zenei képzésére éppen most nyert felvételt, és akivel tehetséggondozó iskolájának nyári zenei kurzusán ismerkedett meg. De Snétberger új zenekarának tagja fia is, a dobos Toni Snétberger.

A New Generation zenéjében felfedezhetők a Snétbergerre jellemző „sound” alapjai; az akusztikus gitárjáték, annak bossa nova, szamba, latin, dzsessz klasszikus és roma jegyeivel, de hosszú idő után az elektromos gitárt is megszólaltatja.

Infó

Snétberger New Generation Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, november 21., 19.30.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.