SMS-vizsgálat

Nem állapított meg beavatkozást az országos kereskedelmi televíziók telefonos szavazásaiba a médiabiztos. Bodonovich Jenő áprilisban indított vizsgálatot a TV2 Megasztár, az RTL Klub X-Faktor és Való Világ című műsorai kapcsán.

A hivatalhoz ugyanis sok bejelentés érkezett, amelyben a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmények valóságtartalmát.

A vizsgálat megállapította, hogy egyes műsorszolgáltatóknál nem volt egyértelműen meghatározva, hogy mi minősül érvényes szavazatnak, ezért sok volt az érvénytelen voks. Mivel a telefonszolgáltatóknak nem alaptevékenységük ilyen nagyszámú SMS azonos időben történő továbbítása – ez egy-egy döntő alkalmával akár több ezer szavazatot is jelenthet –, a szavazatok feltorlódása miatt előfordulhat, hogy az időben elküldött voksok egy része a szavazás lezárása után érkezett, tehát érvénytelen volt.

Ezért a biztos azt javasolja, hogy a szolgáltatók egyértelműen és közérthetően rögzítsék, hogy mely szavazat minősül érvényes szavazatnak, és a szavazás lezárását követően biztosítsanak elegendő időt a szavazatok feldolgozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.