Ranschburg Jenő Életmű sorozatáról...

Az Életmű sorozat I. kötetének előszava jelzi, hogy az Érzelmek iskoláját még a szerző állította össze.

Boldoggá tette, hogy sor került az életmű indítására, közben viccesen jegyezte meg: a kiadó nem is tudja, mire vállalkozott, hiszen a sorozat végét jelentő könyveket még ezután fogja megírni. Sajnos, Ranschburg Jenő a könyv megjelenését és bemutatását már nem érte meg.

Az Érzelmek iskolája két jelentős tanulmányt tartalmaz: a Félelem, harag, agresszió negyven évvel korábbi, de - mint nyilatkozta - élete legsikeresebb munkája, mely számos idegen nyelvi fordítást is megért. Megállapításai a félelem és a szorongás eredetére, működésére máig helytállóak.

A könyvben első ízben kapott helyet a szülői, nevelői stílusok elemzése. A másik tanulmány a Szeretet, erkölcs, autonómia - a szeretet keletkezéséről, pszichológiai jelentőségéről, a korai szülőgyermek kapcsolatról szól. Érzékletes példákkal szemlélteti megállapításait: kutatásokra hivatkozik a “szemek dialógusáról” - az anya-gyerek szemkontaktusáról, ugyanis szoptatás közben pontosan azt a távolságot találjuk az újszülött és anyja között, amelyben a csecsemő a legélesebben láthatja anyja arcát.

A napokban jelent meg az Életmű sorozat II. kötete: Nők és férfiak, a szerző instrukcióinak megfelelően, de már nélküle állította össze a kiadó. Két tanulmányt tartalmaz: A nő és a férfi az ideális nő és az ideális férfi tulajdonságait elemzi: velünk született, génjeinkben rögzült tulajdonságokról van-e szó, vagy a társadalmi környezet törekszik arra, hogy ezek a férfias és nőies vonások kialakuljanak? Az írás bevallottan a női szerep védelmére készült, mely többet jelent, mint a hagyományos női feladatok: életstílust. A szokásokra is rávilágít: már a szülői mesterség gyakorlása közben elválik a lány és a fiú nevelése, korlátozásban, engedékenységben: helytelenítjük, ha a kisfiú babázik, vagy a kislány autókkal játszik. A másik tanulmány A meghitt erőszak címet viseli, és napjaink egyre inkább előtérbe kerülő problémájáról, a családon belüli erőszakról szól. Sokszor halljuk a híradásokban, felmérésekben, hogy naponta 2000 nő szenved el erőszakot a családon belül, - így a közvélemény elfogadja, hogy a családon belüli erőszak maszkulin természetű, azaz mindig a férfi - a férj és az apa - az agreszszor, az asszony, a gyerek pedig áldozat. Ranschburg Jenő írása szerint azonban a feleség nem válik törvényszerűen a gonosz férfi áldozatává, a családon belüli erőszak tettesei nemcsak a férfiak lehetnek, a nők - a feleségek - is képesek arra, hogy a család többi tagján, férjen, gyerekeken, idős nagyszülőn erőszakot kövessenek el. Kimutatható, hogy az átlagosnál hajlamosabbak azok a férfiak és nők az erőszakra, akik olyan családban nőttek fel, ahol ez már előfordult.

Nehezebben meghatározható a pszichológiai erőszak, a szándékosan okozott lelki gyötrelem, mely sértegetésben, elutasításban, kigúnyolásban ölt testet, s nem kevésbé fájdalmas, mint a fizikai erőszak, még ha nem is hagy látható nyomokat. A házastársi kapcsolatban az erőszak enyhe vagy súlyos formáit a nők követik el gyakrabban, és a segítségkérés lehetőségét is többször alkalmazzák, mint ahogy arra valójában szükség van, így kiprovokálva a veszélyhelyzetet, a társadalom előítéleteit fordítva a maguk javára. Ranschburg Jenő tanulmánya önismereti könyvként is kiválóan funkcionál. Az olvasmányos stílusú, ám komor témát Borsi Vera kedves, humoros rajzai illusztrálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.