Még szól a Klubrádió

December közepén dönthet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Klubrádió frekvenciájáról.

A budapesti 95,3 MHz hullámhosszra október közepéig hét pályázat érkezett: a Click Rádió Kft., az Autórádió Kft., a Klubrádió Zrt., a Rádió Juventus Kft., a Rádió 1 Kft., a Rumba Rádió Kft. és a Rádió Code Kft. tett ajánlatot. A várható döntés időpontját firtató kérdésünkre a hatóság azt válaszolta, hogy a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel a pályázókat, akik ennek eleget is tettek. A hiánypótlások vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba veszi az alakilag érvényes ajánlatot benyújtó pályázókat, ezt követi majd a pályázatok tartalmi vizsgálata és értékelése.

A pályázati kiírás nem kedvez az elmúlt években főként országos híreket és közéleti vitákat sugárzó Klubrádiónak. A „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval kiírt pályázat lényegében arról szól, hogy az nyerhet, aki több magyar zenét és elsősorban helyi híreket ad.

A Klubrádió helyzete több mint egy éve bizonytalan. Még a 2010-es választások előtt hiába pályázták és nyerték meg az üressé vált 92,9-es frekvenciát, a médiahatóság tavaly decemberben érvénytelennek nyilvánította a pályázatot. A Klubrádió emiatt bírósághoz fordult, tárgyalás még nem volt az ügyben. Időközben, idén februárban lejárt a jogosultsága a 95,3-es hullámhosszra, azóta csak ideiglenes engedélyekkel működhet, kéthavonta hosszabbítják meg a szerződését. A Klubrádió megmentése érdekében hazai és nemzetközi szinten is szót emeltek, koncertet szerveztek, egyesületet alakítottak.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója lapunknak reményét fejezte ki, hogy a 95,3-es frekvenciáról rendelkező hatósági döntés előtt megszületik a másik pályázat érvénytelenítése miatt indított perük elsőfokú ítélete, mindenesetre sürgősségi eljárást kértek a bíróságtól. A hatóság arra hivatkozva érvénytelenítette a Klubrádió nyertes pályázatát, hogy a törvény szerint egy tulajdonos nem működtethet két rádiót, de a Klubrádió már a pályázati anyagában leszögezte, hogy mielőtt megkezdi a 92,9-es hullámhosszon a sugárzást, a 95,3-esen befejezi az adást.

November elején megszűnt a Klubrádió dunántúli hálózata. Az öt helyi frekvencián (Ajka – 88,8 MHz, Balatonfüred – 91,8 MHz, Keszthely – 92,2 MHz, Pápa – 92,7 MHz, Veszprém – 90,6 MHz) 2005 óta szólt a Klubrádió adása, ám hónapok óta csak ideiglenes engedéllyel, mert a dunántúli hálózat 7+5 éves jogosultsága februárban lejárt, a Médiatanács pedig nem tudta időben újrapályáztatni őket. Ez az öt adó vételkörzet-bővítéssel volt összekapcsolva, ami azt jelentette, hogy négy óra veszprémi központú helyi műsort kellett szolgáltatniuk, és húsz órán keresztül a Klubrádiót sugározták. Bár a Klubrádió kérte, a Médiatanács nem egy csomagban, hanem külön hirdette meg újra a frekvenciákat.

Arató András felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben két újabb olyan frekvenciát is meghirdetett a hatóság, amely érinti őket. A Klubrádióhoz vételkörzet-bővítéssel kapcsolódik egy esztergomi és egy tatabányai adó. A hatóság ezeket is újra megpályáztatja, de a felhívásba lényegében azt írták bele, hogy ezekre többek között a Budapest 95,8 MHz működtetője, tehát az Inforádió tehet vételkörzet-bővítéses ajánlatot, a Klubrádió nem.

Kiricsi Karola, a médiahatóság szóvivője lapunknak azt mondta, a törvény szabja meg azokat a feltételeket, amelyek alapján vételkörzet-bővítéses ajánlatot lehet tenni. A hatóság kizárólag ezek szerint járt el. A szóvivő ezzel arra utalt, hogy a törvényből következően az tehet vételkörzet-bővítéses ajánlatot, akinek „normál” médiaszolgáltatási szerződése van – a Klubrádió azonban csak ideiglenessel rendelkezik.

Töröcskei kiszállt a Hír TV-ből

Töröcskei István, az Államadósságkezelő Központ Zrt. élére kiszemelt üzletember eladta 29,9 százalékos Hír TV- és 75 százalékos Lánchíd Rádió-részesedését – közölte a HVG. A vevő mindkét esetben Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője. A tévétársaságnál a többség a Pro-Aurum Zrt.-é maradt, a rádiócégnél pedig továbbra is a Nyerges Zsolt-féle Infocenter.hu Zrt.-é a 25 százalék. Töröcskei távozott továbbá a Hír TV felügyelőbizottságából, s ezt tette László nevű testvére is. A Lánchíd Rádió Kft.-be egyébként tavaly tért vissza a jobboldali médiacsoportok kialakításában az utóbbi években igen aktív Töröcskei, akkor éppen az Infocenter.hu-tól szerezte meg a háromnegyed részt.

A rádió helyzete több mint egy éve bizonytalan
A rádió helyzete több mint egy éve bizonytalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.